kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Építési engedély a Fejlesztő Központnak

radamos23201A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) megkapta az építési engedélyt a Radamosban tervezett Fejlesztő Központ létrehozására. A közbeszerzési pályázat a közel félmillió euró értékű projektre még júniusban megjelenik.

Mint már többször tudósítottunk róla, a muravidéki fejlesztő központ az iskola előtt álló gyerekek részére, a magyar kormány által 2016-ban indított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében épül meg,  mely óvodák, bölcsődék, iskola- és óvodakomplexumok, a kapcsolódó köznevelési intézmények és környezetük építését, felújítását, valamint az óvodapedagógusok képzését, az egészségügyi, sport- és rekreációs szolgáltatások, a védőnői szolgálat fejlesztését és a virtuális óvoda létrehozását foglalja magába.

A muravidéki fejlesztő központ létrehozására a magyar kormány 461,5 ezer euró támogatást hagyott jóvá, mely 2018 októberben érkezett meg az MMÖNK számlájára. Az MMÖNK erre a célra Radamosban vásárolt meg egy régebbi épületet a hozzá tartozó telekkel, melyhez tavaly júniusban Lendva Község ingyen és bérmentesen átruházta az épület körül a tulajdonában lévő négy telek tulajdonjogát is a magyar csúcsszervezetre, amivel összesen 32 ár használati terület áll rendelkezésre.

radamos23202A projektet az első körben szélesebb keretek között képzelték el (a korai fejlesztési programok mellett erdei iskolák szervezése, szálláshelyek…), de a terebélyesedő költségek miatt módosították a terveket. A most meglévő ház helyére épülő új objektumot például kisebbre tervezték, a tetőtérben nem lesznek szálláshelyek… A tervet az odrijánci Atrij tervezőirodában dolgozták ki.

– Az építési engedély kiadásával megkezdődött a közbeszerzési pályázat készítése, melyet még június folyamán meg szeretnénk jelentetni. A pályázat lebonyolítása után elkezdődhetnek a beruházási munkálatok, tehát az új épület, a parkoló építése – mondta Šabjan Ladislav, az MMÖNK projektvezetője.   

Párhuzamosan az építkezési munkálatok előkészületeivel a szakmai programok kidolgozása terén is folynak az előkészületek. Utolsó információink szerint a Fejlesztő Központ a szlovén és a magyar egészségügyi, illetve oktatási rendszer keretében működik majd, a közeljövőben készül egy szlovén–magyar projekt is az iskola előtti gyerekek fejlesztése területén.

A korai fejlesztő programok és a helyben nyíló lehetőségek iránt már az elején nagy érdeklődést mutattak a hazai pedagógusok. A radamosi projekt előfutáraként 2019 év elején együttműködési megállapodás írt alá a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ is, melyben többek közt a szakmai intézetek együttműködését, a jó gyakorlatok megismerését és a szakemberek cseréjét helyezték előtérbe.

 

 

MCSi Design