kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Őrtüzek lángja a nemzetért

domon tria2320A trianoni békediktátum száz évvel ezelőtt átszabta Magyarország földrajzi képét. A magyarság azonban nemzetként egységben maradt. Él a nyelv, a kultúra, élnek a hagyományok az anyaország határain túl is. Kercaszomor és Bajánsenye település is csatlakozott a magyar országgyűlés kezdeményezéséhez, és az összetartozás napján Domonkosfa, illetve Hodos határvonalán is fellobbantak az emlékezés és a remény lángjai. 

Kercaszomor és Domonkosfa a határon kialakított pihenőhelynél tartotta meg közös megemlékező rendezvényét. Az egybegyűlteket Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere köszöntötte, aki hangsúlyozta, habár június 4-e nem ünnep a magyarság történelmében, de Kercaszomornak mégis van mit ünnepelni, hiszen Szomoróc 1922-ben visszakerült az anyaországhoz. – A nemzeti összetartozás napján őrláng gyújtásával mi is szeretnénk üzenni a Kárpát-medencei magyarságnak, hogy ezen az évfordulón egységben vagyunk – emelte ki a polgármester. A domonkosfaiak nevében Orban Dusan, a Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. – Domonkosfán az elmúlt száz évben a határokat tologatták fel és alá, de mi megmaradtunk magyarnak. Ma az összetartozást ünnepeljük, közösen a kercai önkormányzattal. Visszaemlékezünk a száz évvel ezelőtti gyalázatos napra, fejet hajtunk, de megyünk tovább emelt fővel a következő száz évbe – mondta.

 

 

Az esemény ünnepi szónoka V. Németh Zsolt miniszteri biztos volt, aki többek között arra is rávilágított, hogy a gyász és a veszteségek ellenére is erős, egységes nemzet tudott maradni a magyar. – Száz éven keresztül a határon túl magyarok generációi nőttek fel, akik gazdagították a magyar világot. (...) Nem csak azt kell néznünk, hogy milyen értékeink voltak, hanem azt is észre kell vennünk, hogy milyen értékek születtek azóta is szerte a Kárpát-medencében – hangsúlyozta. Végül a Vas megyei közgyűlés nevében Kevy Albert szólt az egybegyűltekhez – Száz éven át többen vagy kevesen, szabadon vagy elnyomatásban, de mindig akadtak, kik továbbvitték a reményt. Tudták, csonkán is összetartozunk – mondotta, majd a helyiek közreműködésével kultúrműsor vette kezdetét.

 

 

A megemlékezés a Hodos és Bajánsenye határátkelőnél a domonkosfai rendezvénnyel egyidőben zajlott. Az ott egybegyűlteket Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere köszntötte. A megemlékezés után mindkét goricskói határponton őrtüzet gyújtottak.

 

 

MCSi Design