kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Összetartozunk!

cim tria2320Június 4-én a muravidéki magyarság a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára, a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére a szlovén–magyar határon, a Zsitkóc melletti Hetés Barátság Parkban emlékezett. Az összetartozás évében, az összetartozás napján a szervezők az erős nemzetet és az itthon megmaradás gyökereit jelképező tölgyfacsemetét ültettek, majd emléktáblát avattak.

 

 

Megbékélés, nemzeti összetartozás, békés együttélés, együttműködés, jövőbe tekintés…

 

A trianoni békeszerződés 100. évfordulója, a nemzeti összetartozás emléknapja alkalmából a muravidéki magyar közösség szervezésében június 4-én, csütörtökön Zsitkócban, a Hetés Barátság Parkban tartottak megemlékezést.

A magyar történelem egyik legtragikusabb epizódjának, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, június 4-én szerte a Kárpát-medencében, így a Muravidéken is megemlékeztünk. A zsitkóci Hetés Barátság Parkban leleplezték az „Összetartozunk” emléktáblát, illetve tölgyfát ültettek, ami az erős nemzetet és az itthon megmaradás gyökereit jelképezi. A rendezvényen beszédet mondott Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő, aki az eseményekkel való megbékélés, a nemzeti összetartozás fontosságát, a békés együttélés, az együttműködés és a jövőbe tekintés jelentőségét hangsúlyozta. Beszédében kifejtette, a muravidéki magyarság már Trianon után is a legkisebb elszakadt magyar közösség volt, így külön vívmánynak számít, hogy 100 év után is megmaradtunk, a vidéken él a magyar nyelv, a magyar kultúra. Kifejtette, ebben nagy segítséget jelentett, hogy a múlt század hetvenes éveiben kisebbségi jogokkal ruházta fel a muravidéki magyarságot a volt jugoszláv állam, majd a rendszerváltozáskor önállósuló Szlovénia a rendszert megtartotta, felülépítette. Így kialakulhatott kisebbségi önkormányzati és intézményrendszerünk, amely nagyban segítette a megmaradást, ahogy az elmúlt tíz évben a magyar nemzetpolitika is, amely lélekben és anyagiakban is hathatós segítséget nyújtott. Horváth Ferenc szavai szerint így annak ellenére, hogy  a muravidéki magyarság számban erőteljesen csökkent, bizakodva tekinthet a jövőbe.

 

 

A rendezvényen az egybegyűlteket üdvözölte Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere is, aki kifejezte örömét, hogy 2004 óta a lakosság határtalanul tudja megélni mindennapjait, amelyek kölcsönös tiszteletben és békés együttélésben telnek. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, aki hangsúlyozta, az összetartozás évében mindenképpen szembe kell nézni a Trianon okozta számos problémával; annak ellenére, hogy még mindig fáj, túl kell lépni rajta és bízni abban, hogy „összekötjük az összeköthetetlent”. Ebben segítséget nyújt az unió intézményrendszere, a határtalanság, ahogy a magyar kormány intézkedései, beleértve a kettős állampolgárság intézményét és a különböző határon túlra nyújtott támogatások széles spektrumát is. A megemlékezésen köszöntőt mondott Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) elnöke is.

A felszólalások után a szervezők az ünnepi szónokok segítségével és jelenlétében elültettek egy tölgyfacsemetét, amely az erős nemzetet és az itthon megmaradás gyökereit jelképezi, valamint leleplezték az összetartozás emléktábláját, amely Bence Lajos muravidéki író „Mikor Pünkösd és Trianon egy napra esett” című versének soraival jelképezi a magyar összetartozást. A programot a Dobronaki Nótázók tarkították dalaikkal.   

A Barátság Parkból a megemlékező közönség a zsitkóci faluotthonhoz vonult, ahol a nemzetiségileg vegyesen lakott öt község fiataljai meggyújtották az „Összetartozás tüzét”, a kötetlen együttlétet pedig Šetar Lucija fiatal előadó tette hangulatrosabbá.

 

 

MCSi Design