kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Újabb két harangláb vár felújításra  

romer hfalu2220A határon túli magyarság épített örökségének megóvására 2015 októberében kidolgozott Rómer Flóris-terv keretében idén újabb felújításokra kerül sor a Muravidéken. A kisfalui és a hosszúfalui harangláb új arculatot kap.

A Kárpát-medencei régészet és műemlékvédelem meghatározó alakjáról, Rómer Flórisról elnevezett program fő célja a műemlékek felkutatása, feltárása, állapotuk javítása, megóvása és megismertetése, azaz értékeik közzététele a nagyközönség és a szakmai érdeklődők számára. Továbbá a helyi közösségek értékőrző tevékenységének segítése és ösztönzése is, valamint az általuk kezdeményezett munkák támogatása. A program gazdája a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága, a terv lebonyolítását a Teleki László Alapítvány segíti.

romer kisfalu2220A program keretében a Muravidéken eddig három szoknyásharanglábat újítottak fel, éspedig a kámaházit 2016-ban, valamint a pincei és a göntérházi haranglábat 2019-ben. Mind a három fából készült vallási építmény az 1800-as évek első felében épült és a települések egyedi kultúrtörténeti értékei.

Idén a Rómer Flóris-terv, illetve a Teleki Alapítvány támogatásával a kisfalui és a hosszúfalui haranglábak felújítására kerül sor. A tatarozási munkálatokra 1,5 millió forint (mintegy 4 ezer euró) áll rendelkezésre. Mindkét harangláb egyházi (evangélikus, illetve katolikus) tulajdonban van és a 1920-as években épült. Míg a kisfaluit 1995-ben újították fel, majd 2004-ben elektromos haranggal látták el, a hosszúfalui Szent Flórián-harangtorony legutóbbi felújítási adatai 1978-ba nyúlnak vissza.

A felújítási munkálatok előkészületei – az MMÖNK koordinálásával – folyamatban vannak. A tervek szerint a felújítást még idén befejezik.

 

 

MCSi Design