kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Külügyminiszteri találkozó, megnyitották a magyar–szlovén határt

szijj2220Anže Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hosszúfalu–Rédics határátkelőn tartott múlt csütörtöki megbeszélésük után közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy aznap, május 28-a délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán.

Anže Logar külügyminiszter a Rábavidéken folytatta az útját, ahol találkozott a magyarországi szlovén kisebbség képviselőivel, míg Szijjártó Péter tárcavezető a szlovéniai magyar kisebbség vezetőivel tárgyalt Lendván.     

A koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett korlátozást feloldották, mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a magyar-szlovén határon. Szijjártó Péter azt mondta, hogy a világjárvány megmutatta, milyen szoros egymásra utaltságban élünk mi, közép-európai nemzetek, illetve szlovénok és magyarok. Ez alatt a nehéz időszak alatt a két ország megerősítette a barátságát, a stratégiai szövetségét és az együttműködését. Segítette a két ország egymást a koronavírus elleni védekezésben is, Szlovénia 73 magyar állampolgár hazautazását tette lehetővé az országon keresztül, Magyarország pedig 34 szlovén állampolgárnak segített hazajutni. A szlovén kormánynak és a muraszombati kórháznak védőfelszerelést is küldött Magyarország, egy szlovén közvetítőn keresztül pedig több mint 200 lélegeztetőgép beszerzésére tudott szerződést kötni – ismertette a magyar külügyi tárca vezetője. Szijjártó Péter elmondta, hogy mindkét országban sikeres volt a védekezés a világjárvánnyal szemben, ez teremtette meg a lehetőségét annak, hogy megfontolt lépésekkel a normalitás irányába menjünk vissza. Fontos szerepe volt szavai szerint a védekezésben a határokon is életbe léptetett korlátozó intézkedéseknek, de miután mindkét országban sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát, lehetővé vált a határok újranyitása. Szijjártó Péter hozzáfűzte, hogy jelenleg négy átkelő van nyitva a két ország között, a tornyiszentmiklósi autópálya-, illetve közúti átkelő, továbbá a rédicsi és a bajánsenyei átkelő. Ötödikként kedden megnyitották a kétvölgyi átkelőt is, ami leginkább a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség számára fontos.

 

 

A lezárások időszaka után végre az összekötések időszaka jön, fejlesztik a két ország közötti energetikai összeköttetéseket is, így a jövő év végére összekapcsolják a szlovén és a magyar magasfeszültségű villamoshálózatokat. Lesz egy nagy közös rendezvény is, a következő U21-es labdarúgó Európa-bajnokságot Szlovénia és Magyarország közösen rendezi meg – ismertette a miniszter. Hangsúlyozta, hogy gazdasági szempontból is fontos a határok átjárhatóvá tétele, hiszen a legnagyobb magyar vállalatok, köztük az OTP és a MOL egyre fontosabb szerepet játszanak a szlovén piacon, a múlt évben pedig meghaladta a 2,5 milliárd eurót a két ország közötti áruforgalom. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a világjárvány következtében új világrend jön létre, amelyben új dilemmák merülnek fel, ezek pedig új vitákat okoznak. A szlovén és a magyar kormány is biztos lehet azonban abban, hogy a határ túloldalán van egy szövetségese. Az új világpolitikai rendszerrel kapcsolatban a két ország azonos álláspontot képvisel, legyen szó az illegális migráció elleni küzdelemről, az Európai Unió bővítéséről vagy a kohéziós források szinten tartásáról a következő uniós költségvetési ciklusban.

Anže Logar arról beszélt, hogy a két állam közötti határok újranyitásával befejeződött egy fontos epizód az életünkben, ami akadályozta az emberek szabad áramlását. Hozzátette, hogy a diplomáciában is nagy lépést tettek előre, tárgyaltak egyebek mellett a szlovéniai magyar kisebbség ügyéről is.

Anže Logar külügyminiszter a Rábavidéken folytatta az útját, ahol találkozott a magyarországi szlovén kisebbség képviselőivel, míg Szijjártó Péter tárcavezető a szlovéniai magyar kisebbség vezetőivel tárgyalt Lendván, pontosabban Horváth Ferenc magyar nemzetiségi parlementi képviselővel, az MMÖNK Tanácsának elnökével, valamint Bači Zsuzsanna alelnökkel. Horváth Ferenc köszönetét fejezte ki, hogy a két külügyminiszter és a kormány közreműködésének köszönhetően sikerült még a kitűzött céldátum előtt megnyitni a két ország közti határt. A találkozón szó volt a gazdaságfejlesztési projektekről, a Muravidéken magyarul ösztöndíjtámogatás bevezetéséről, valamint a csúcsszervezet által tervezett falufejlesztési programról. A külügyminiszter közölte vendéglátóival, hogy folytatódik a magyar gazdaságfejlesztési program, így a forrásfüggő pályázók rövid időn belül részesülnek az ígért támogatásban. A találkozón beszéltek a Muravidéket érintő egyéb aktuális témákról, kérdésekről, valamint az összefogás és a határon túli kapcsolatok ápolásának fontosságáról.

 

 

MCSi Design