kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Elfogadhatatlan a tévéműsorok áthelyezése  

rtv monk2120A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa május 20-i ülésén tárgyalta a magyar nemzetiségi műsorok lekerülését a Szlovén Televízió 1-es csatornájáról. A tagok egyöntetű álláspontja, hogy a műsorok kerüljenek vissza az 1-es csatornára, álláspontjukat levélben továbbították a Szlovén RTV vezetőségéhez.  

Mint már tudósítottunk róla, a Szlovén TV a járványügyi helyzetre hivatkozva március 12-ével – amiről előzetesen nem értesítették a lendvai stúdiót – áthelyezte a nemzetiségi tévéműsorok premiersugárzását az 1-es csatornáról a maribori regionális csatornára, ahol – illetve a 3-as csatornán – az ismétléseket is leadják. A lendvai tévészerkesztőség és az MMÖNK elnökének hivatalos reagálására a tévé igazgatójától, Gorščak Natalijától nem érkezett pozitív visszajelzés, csupán döntésének ismertetése, miszerint a járvány után sem helyezik vissza a magyar nemzetiségi tévéműsorokat az 1-es csatornára, kivéve egy – a szerkesztőség által megjelölt – adást szombatonként.

Az áthelyezés a nézők körében is elégedetlenséget váltott ki. Az MMÖNK Tanácsa a döntést elfogadhatatlannak tartja és tiltakozik ellene. Egységes a tagok véleménye, hogy minden eszközt be kell vetni a korábbi helyzet visszaállítása érdekében.

– A nemzetiség számára fontos, hogy a tévéműsorai a Szlovén TV 1-es csatornáján maradjanak premiervetítésben – nyilatkozta Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, országgyűlési képviselő. Hozzátette, amennyiben a Szlovén RTV vezetősége nem változtatja meg a döntését, kezdeményezi az országgyűlési nemzetiségi bizottság összehívását, s amennyiben szükséges lesz, ezt nemzetközivé is teszik.

A tanács azt javasolta, hogy küldjenek tiltakozó levelet a Szlovén RTV vezérigazgatójához és a Szlovén TV igazgatójához több oldalról is, illetve ha szükséges lesz, kezdjenek aláírásgyűjtésbe. A fejleményektől függően kilátásba helyezték a nemzetiségi RTV-műsorok programbizottságának rendkívüli ülését is.

 

 

A magyar műsoroknak az 1-es csatorna műsorrácsába való visszakerülése érdekében az RTV vezérigazgatójához és a TV igazgatójához levelet küldött az MNMI, a művelődési egyesületek elnökei, valamint a Lendva községi magyar önkormányzat is. Kiemelték, hogy a Szlovén TV döntése azért is okozott megdöbbenést, mert az RTV vezetősége részéről többször elhangzott az ígéret, hogy a magyar nyelvű műsorok a járvány után visszakerülnek a szlovén 1-es csatornájára.  

 

rtv kosa2120

Kósa Klári, a felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület elnöke:

– Nem tudom, hogyan történhetett meg egyáltalán, hogy a lendvai stúdió műsorait egyszeriben áttették a maribori regionális adóra. Nem értem, kinek és miért jó ez a döntés, de sem politikailag, sem más részről nem is szeretnék ebbe belemenni. Én csak reménykedem abban, hogy a Hidak műsora visszakerül a közszolgálati tévé első csatornájára. Az országban két elismert őshonos nemzetiség él, úgy gondolom, megérdemeljük, hogy a nemzetiségi adások a szlovén közszolgálati televízió első csatornáján kapjanak helyet, ahogy eddig volt. A levelet az egyesületünk nevében írtam alá, mert a lendvai stúdió az, ami hírt ad rólunk, követi a munkánkat és elviszi a hírünket a nagyvilágba. Úgy hiszem, sem a maribori, sem a ljubljanai tévéstúdió nem jár és nem is jönne ki a mi rendezvényeinkre, nem tudósít a tevékenységünkről.

 

rtv sanca2120

Šanca Silvija, a szerdahelyi Antal Ferenc Művelődési és Turisztikai Egyesület elnöke:

– Őszintén szólva ez a lépés nem tetszik. Egy újabb példa arra, hogy háttérbe szorítsák a magyarságot. A Hidak, illetve a magyar nemzetiségi műsorok mindig is a Szlovén TV 1-es csatornáján voltak, ezt megszokták az emberek. Ezen kívül a szlovén ismerőseink, távolabbi barátaink is így találták meg a rendezvényeinkről szóló tudósításokat. A Maribori TV mégiscsak egy regionális csatorna, nem nézik annyian. Nem tartom jó döntésnek, hogy áthelyezzék oda a nemzetiségi programokat. A levelet az egyesületünk nevében aláírtam, kifejezve támogatásunkat a lendvai stúdiónak.

(ak)

MCSi Design