kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Vendégként a Magyarság Házában

magyars4219Budapesten a Magyarság Háza vendégeként múlt pénteken és szombaton az MNMI társzervezésében kétnapos bemutatkozás zajlott a Muravidék kulturális, földrajzi és kulináris értékeinek a bemutatásával az egykori Duna Palotában.

A tartalmas két nap keretében szombaton a gyermekszínjátszóké, a műhelymunkáké és a képzőművészeté volt a főszerep. Ennek keretében a Kisoroszlánok színjátszócsapata a János vitézzel mutatkozott be, majd Kardos Endre – Bozi vezetésével népdaltanulás volt és Tivadar Éva csuhétárgy-készítő vezetésével műhelymunkák folytak. Este pedig a Lendvai Galéria-Múzeum képgyűjteményéből készült válogatás; Gerič Ferenc egykori igazgató részletekbe menő bemutatásának és a kísérő kamarakiállításnak is szép közönsége volt. Ennek keretében Zala Györgytől Gábor Zoltánig, Pandur Lajcsitól Göntér Endréig, valamint a bronzöntő művésztelep mai alkotásaiig mindenkiről szólt. A zenei aláfestésben a gitáros Soldat Damir és az énekes Kološa Tanja produkciójának tapsolhatott a belvárosi közönség. 

Szombaton a Muravidék kulturális és építészeti, valamint földrajzi-történelmi bemutatásánál Soós Mihály, az MNMI igazgatója és Bence Lajos József Attila-díjas költő-irodalomtörténész működött közre. Soós Mihály vetítéses előadásában részletekbe menően kitért a Muravidék mint földrajzi fogalom tisztázására, a Trianon utáni időszakban a magyarság megfogyatkozására, ugyanakkor kulturális és szellemi gyarapodására is. Ennek tükrében a hagyományőrzés és a gasztronómia, valamint az egykori jeles építészeti és szakrális emlékek bemutatásánál a mai tájház-hálózat kialakulásáról is szólt.

 

 

Bence Lajos költő a számbeli felsorolás mellett - mintegy 250 kiadványon keresztül – vázolta a könyvkiadási tevékenységet a 16. századtól, Kultsár György könyveitől a „muravidékiség” fogalmának kialakulásáig és máig ívelő fejlődésrajzáig.
Az elméleti rész után Koša Péter és Pál Emil hegedű- és zongorajátéka jelentette a lazítást, valamint a Huzimec és a Bíró családi vállalkozások nagyszerű gasztronómiai-borászati készítményeinek a kóstolása.

 

 

MCSi Design