kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A muravidéki magyar önkormányzat új alelnökei

mmonk3619A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén kinevezte a tanács két alelnökét Bacsi Zsuzsanna – aki október 1-től hivatásosan tölti be a funkciót – és Orban Dušan személyében. Majd egyhangúlag visszautasította a kétnyelvű oktatás alkotmányos felülvizsgálatát, melyet az Államtanács kezdeményezett július elején.

Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke napirend-módosítási javaslattal indította az ülést, mondván, annak ellenére, hogy a tanács alelnöke, illetve alelnökei kinevezése elnöki hatáskörbe tartozik, a tanács döntésével szeretné kinevezni az új alelnököket. Két alelnököt javasolt: Bacsi Zsuzsannát – aki hivatásosan, teljes munkakörben tölti be a funkciót – és Orban Dušant. Tájékoztatta a tanácsot, hogy a hivatásos alelnöki munkakör bevezetéséhez az MMÖNK alapszabályzatának módosítására, valamint új munkahelyi besorolási dokumentum elkészítésére van szükség, amihez a tanács határozata (kétharmados támogatás) szükséges. „A javaslatomat nem kívánom hosszan ecsetelni. Azokkal szeretek dolgozni, akikben bízom. Rengeteg terület van, amit el kell látni” – mondta Horváth Ferenc.

Rövid vita után, melyben a felszólaló tanácstagok (Farics Dorisz, Klujber Varga Brigita, Roman Silvija, Varga Edit) valamennyien támogatásukat fejezték ki a jelölteknek, a tanács 17 szavazattal mellette és egy tartózkodással kinevezte az alelnököket. Bacsi Zsuzsanna megköszönve a bizalmat kifejtette, hogy az MNMI művelődésszervezőjeként 20 éve dolgozik a terepen Pincétől Hodosig, ismeri a muravidéki ember igényeit, s az új megbízatásban is úgy szeretné végezni munkáját, hogy minden muravidéki embert képvisel.

Orban Dušan új alelnök pedig, a sali magyar önkormányzat elnöke megköszönve a bizalmat úgy fogalmazott, hogy úgy képviseli a muravidéki tanácsot is, mint a saját tanácsát.

Az alelnöki kinevezések szeptember 2-ával léptek hatályba, Bacsi Zsuzsanna előreláthatólag október 1-től tölti be hivatásosan is a funkciót. 

 

 

 

Visszautasították a kétnyelvű oktatás alkotmányos felülvizsgálatát

 

A tanács jelenlévő 18 tagja egyhangúlag, vita nélkül visszautasította a Szlovén Államtanács kezdeményezését a kétnyelvű oktatás alkotmányos felülvizsgálatát illetően. Ezzel támogatta az MMÖNK Oktatási Bizottságának határozatát, mely augusztus 26-i rendkívüli ülésén megvitatta és támogatta a Szlovén Kormány álláspontját az alkotmánybírósági keresettel kapcsolatosan. A kormány erélyesen kiállt a kétnyelvű oktatás mellett és alkotmányos felülvizsgálatát alaptalanak ítélte. 

Mint ismeretes, a Szlovén Köztársaság Államtanácsa Maučec Marjan muravidéki tanácstag kezdeményezésére július 4-én az Alkotmánybíróságon jogi keresetet nyújtott be az Általános iskolákról szóló törvény 48. cikkelye és Az olasz és a magyar nemzeti közösség tagjainak az oktatás és a nevelés terén való különjogai megvalósításáról szóló törvény 11. cikkelye alkotmányosságának a megvizsgálására. Mindkét törvénycikkely az iskolakörzetek meghatározásáról szól. A nemzetiségi közösségek különjogai megvalósításáról szóló törvényben a 11. cikkely határozza meg, hogy az olasz tannyelvű iskola, illetve a kétnyelvű általános iskola iskolakörzete nemzetiségileg vegyesen lakott területként van meghatározva. Az alkotmányosság megvizsgálásának a kezdeményezői azt állítják, hogy a körzetek meghatározásának azon módja, mely a nemzetiségileg vegyesen lakott területen kizárólag kétnyelvű iskola alapítását teszi lehetővé, alkotmányellenes és ezzel sérti a szlovén nemzetiségűek jogát, hogy választhassanak, milyen nyelvű iskolába szeretnének járni.

A kétnyelvű oktatás bevezetése 1959-ben politikai döntés volt, az alkotmánybírósági eljárás is az, de a szakma álláspontja is fontos, ezért a kétnyelvű tanintézmények igazgatói is közös álláspontot fogalmaznak meg és szeptember 20-ig közvetítik az MMÖNK-hoz.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben