kele
perec1
garas1
63. évfolyam
50. szám
Megjelenés:
2019. 12. 12.
kiscim5019
 

Minden belőled indul ki és benned ér véget!

osszetart3219A július utolsó előtti hetében megrendezett jubileumi Összetartozunk táborban harminc fiatal és kilenc kísérő vett részt a Kárpát-medence különböző régióiból – Muravidék, Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Vajdaság –, illetve Magyarországról. Ami még izgalmasabbá tette a programokat, hogy a táborvezetők a civil élet különböző területeiről érkeztek; sportszakos, néprajzos, drámapedagógus, informatikus, illetve ifjúságsegítő szakember is volt köztük. A Zala megyei Eszteregnye-Obornak Nyitnikék erdei iskola ifjúsági szállásán, távol az internetes hálózattól és a rohanó, magával sodró személytelen világtól, az erdő közepén új barátságok köttettek, miközben egy kis „önbarangolást” tehettek a fiatalok együtt és külön-külön is önmagukkal.

– A tábor minden évben egy utazás, felfedezés az énkép felé. Ismerkedés önmagunkkal és „láthatatlan szervünkkel”, a lelkünkkel. Idén különösen nagy hangsúlyt kapott a fiatalok én-világa, én-képe, hiszen a tábor tematikája ezúttal a „változás” volt – mondta Štampah Misi, a tábor muravidéki vezetője, majd kifejtette: – Hagymaszerűen bontottuk rétegeire a hét változásfajtát, míg el nem jutottunk arra, hogy minden az egyénből indul ki. Megvizsgáltuk, hogy saját változásaink miként befolyásolják az életünket, majd rátértünk a rajtunk kívüli dolgok változásaira: a szűk, majd a tágabb környezetünkben tapasztalt változásokra, a lakóhelyünkön zajló átalakulásokra, az anyaországban történt fordulópontokra, kiélezve a hatásokat – mint például Trianon hatását a jelenkori életünkre. Beszélgettünk a környezeti hatások okozta változásokról a még tágabb kategória, Földünk változásai kapcsán. Majd az univerzum, a galaxis következett, képzeletbeli utazásunk a csillagok és a bolygók közé vezetett, és arra kerestük a választ, hogy az égitestek miként hatnak ránk. Végül bezárult a kör, és újra az ént, az egót vizsgáltuk, de már egy másfajta szinten, a tudatalatti felkutatása közben, így az álmok rejtelmeiben is elvesztünk egy picit.

A foglalkozásokat amolyan absztrakt módon kötöttük össze az adott napra tervezett témákkal, melyekbe rengeteg energizáló programot is beloptunk. Ezek a fiatalok éppen a kiforrás előtti életkorban vannak, amikor még lehet őket „gyúrni”, természetesen csak akkor, ha hagyják és ha igénylik – fejtette ki Misi, majd hozzáfűzte, hogy a tábori foglalkozások személyiségfejlesztő, terápiás jellegűnek is nevezhetők. De minden táborozó annyit fogad be a megszerzett tapasztalatokból, amennyi számára építő és hasznos. – Remek fiataljaink vannak, jó emberek, nagyon értelmesek és jóravalók, akikkel jó együtt lenni – zárta gondolatait.  

 

 

A programban csapatépítő játékok, izgalmas kirándulások, előadások is zajlottak. A Kárpát-medence fiataljai betekinthettek egy kicsit a különböző régiókból érkezett társaik életébe, mindennapjaikba, álmaikba, terveikbe. Bizonyára jövőre is lesz Összetartozunk, a tábor népszerűségét és sikerét tekintve vélhetően még több visszajáró diákkal. A tábor fő szervezője a lendvai MNMI volt.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben