kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

369-en pályáztak a 3. pályázati körben

mocsnek21191Július 22-én zárult a magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati köre. Határidőn belül 369 beadvány érkezett, a hiánypótlási időszak után a pályázatok elbírálása következik, míg a szerződések aláírása októberben várható. A részletekről Mocsnek Ottó, a Pro Futura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatója tájékoztatta a közvéleményt.

mocsnek21192A magyar kormány 2017 során elindított külhoni gazdaságfejlesztési támogatásai pályázatainak 3. fordulója zárult a múlt héten a Muravidéken. A július 22-én lezárt pályázat Mocsnek Ottó, a Pro Futura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatója szavai szerint a vártnál is jobb eredményt, érdeklődést hozott, a harmadik körben ugyanis 369 pályázat érkezett. A pályázatok zöme, vagyis 297 a mezőgazdaságból, míg 72 a vállalkozói szférából érkezett. A pályázók összesen megközelítőleg 5 millió eurónyi összegre pályáztak, az arány 80:20 százalékban a mezőgazdaság oldalára billent. „Nagyon örülünk annak, hogy igencsak sokan pályáztak Goricskó területéről. Úgy látjuk, sikeres volt az ottani bemutatónk, és annak ellenére, hogy az aratás kellős közepén került sor a pályázatra, sokan igényeltek támogatást” – mondta Mocsnek Ottó, a Pro Futura igazgatója. Kiemelte, arányaiban nagyon sok a szőlészeti, borászati ágazatból érkező pályázók száma, egybevetve pedig mindenképpen optimizmusra ad okot, hogy ilyen sokan éltek a lehetőséggel. Az igazgató szerint a jövőben arra kell törekedni, minél több fiatal pályázzon, így olyan pályázatokat kell kiírni, amelyeket a fiatal parasztgazdáknak, vállalkozóknak szánnak. Ez véleménye szerint nagyon fontos, mert így helyben tudjuk tartani a fiatal nemzedékeket, akik számára a pénzkeretek mellett tudásbázist is ki kell alakítani. Így Mocsnek Ottó szerint el tudjuk érni azt a pontot, amikor nagyobb horderejű, munkahelyeket is generáló vállalkozásokat tudunk közösen elindítani. 

Jelenleg a 3. pályázati forduló hiánypótlási időszaka zajlik – két hétig tart a pályázat lezárását követően –, majd következik a pályázatok pontozása. Az összesen 2,8 millió eurós – 50:50 százalékos arányban mezőgazdaság és vállalkozás – keretösszeg szétosztásáról, a konkrét elnyert összegekről csak ez után lehet majd bővebben tudni, míg a szerződések aláírása októberben várható. 

MCSi Design