kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Szlovénia támogatja a FUEN kezdeményezését

fuen 2A június során megtarott Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusán újraválasztott Vincze Lóránt elnököt és küldöttségét hétfőn a Szlovén Országgyűlésben fogadta Dejan Židan parlamenti elnök.

  A FUEN küldöttségében Vincze elnök mellett a FUEN által kezdeményezett Minority SafePack biztosa, Nagy Dénes András, a karintiai szlovének képviselője és a FUEN alelnöke, Angelika Mlinar, valamint a karintiai szlovének több képviselője is jelen volt.

Vincze Lóránt elnök és küldöttsége a szlovén parlamentben bemutatták a Minority SafePack polgári kezdeményezést és annak jelenlegi helyzetét. A FUEN elnöke megköszönte, hogy fogadták, és tájékoztatta a szlovén parlament elnökét arról, hogy az említett kezdeményezésnek − többek között Szlovénia segítségével − sikerült összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást, amely alapján a kisebbségek védelmét szorgalmazó csomagot kénytelen lesz tárgyalni az európai parlament is. A csomag elfogadásának fő célja egy európai kisebbségvédelmi keret kidolgozása, amely mindegyik tagállamra kötelező lenne. A FUEN egyébként a kisebbségvédelem jó példájának tekinti Szlovéniát.    

A szlovén parlamentben Dejan Židan elnök mellett a FUEN küldöttségét kormányalelnöki tisztségében fogadta Alenka Bratušek, illetve Jožef Česnik külhoni szlovénekért felelős miniszter is. A szlovén fél biztosította a FUEN küldöttségét, támogatja a Minority SafePack kezdeményezését, és ezt az álláspontot képviseli majd hivatalosan is a különböző európai fórumokon.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben