kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Idén újabb 95 ezer a tájházra

sal1619A Sal községi magyar önkormányzat kedd esti ülésén elfogadta a közösség 2018-as zárszámadását és idei költségvetését.

Orban Dušan elnök a tanácstagok elé terjesztette a felügyelőbizottság beszámolóját, miszerint az önkormányzat 2018-as költségvetését gazdaságosan használták fel, így azt elfogadásra javasolta. Az önkormányzat 184.700 euróból gazdálkodott. Ebből 120 ezer euró volt a fejélesztési támogatás a szlovén gazdaságfejlesztési projektből és 3.000 euró a Bethlen Gábor pályázatán elnyert összeg, az állami támogatás pedig 61 ezer eurót tett ki. A tanács a zárszámadást egyöntetűen elfogadta. A következő napirendi pontban már a 2019-es évi tervezett költségvetés második olvasatát vették elő. Az állami támogatás megérkezett a közösség számlájára, s a község és a nemzetiség között 25–75 százalékos arányban osztják fel a nemzetiség javára. Mivel az első olvasat szerinti tervekben a támogatás 30–70 arányban oszlott volna meg, ez 6.000 euró többletet jelent az önkormányzat bevételeiben. Így a közösség kerekítve összesen 69.000 euróból gazdálkodhat.

Az MGRT projekt (a szlovén gazdaságfejlesztési minisztérium támogatása) keretében további 95.000 euró támogatás is bekerült a költségvetésbe. Ebből 20 ezer eurót fordítanak a pajta tetőzetének felújítására, 70 ezer eurót a főépületre és 5 ezer eurót a dokumentációk költségére.

Az elnök tájékoztatta a tanácsot, hogy a hodosi nemzetiségi önkormányzattal és terveik szerint a maráci önkormányzattal közösen készítenek egy turisztikai kiadványt a térséget bemutató térképpel, a nevezetességek és turistaútvonalak megjelölésével. Ezen kívül a domonkosfai látnivalókról – kiemelten a Szent Márton katolikus templomról – külön leporellót is terveznek, mely előkészületeinek megkezdéséről (az adatok összegyűjtése szakemberek által) is határoztak.

A beérkezett kérvények közt a Pártosfalvi KÁI kérvénye szerepelt (kinti tanterem és két sószoba létesítése) a szülői jótékonysági bál megszervezésének támogatására. A tanács 200 euróval járul hozzá a rendezvényhez. Az idei májusfaállítást április 30-án közösen tartják a kercaszomori önkormányzattal. A hagyományos aratást és cséplést július 28-án szervezik meg.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben