kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

A fejlesztések nem csak a magyar közösséget szolgálják 

ovoda05191Január 24-én a Dobronaki Katicabogár Óvodában – a már elkezdett korai óvodafejlesztési program folytatásaként – sajtótájékoztatóval egybekötött együttműködési megállapodás aláírására került sor a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ között.

ovoda05192A rendezvényen, melyen a társadalmi szervezetek és intézmények is képviseltették magukat, Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő hangsúlyozta a szerződéskötés fontosságát, melynek a megállapodásba foglaltak szerint a fejlődésben lemaradt, sérült gyermekek felzárkóztatásának segítése, a lassú kompetenciák orvoslása a célja. A tervezett közös szlovén–magyar projekt keretében a szakmai szervezetek bevonásával lehetőséget kívánnak biztosítani a jó gyakorlatok megismerésére, a szakemberek cseréjére és a közös álláspontok kialakítására. Horváth Ferenc kiemelte: Szlovéniában a korai fejlesztés az egészségügy feladatkörébe tartozik, ezért szeretnék bevonni ezeket az intézményeket is, valamint a kétnyelvű területen lévő összes óvodát. Azt is kiemelte, hogy a gazdaságfejlesztési pályázathoz és támogatáshoz hasonlóan most sem a kétnyelvűség és a nemzetiségi alapon történő szerep a domináns, hanem a közös érdek. A zalai és a muravidéki partnerek egyezmény-aláírása előfutára a radamosi projektnek is, mely a korai fejlesztés területére is kiterjed.

Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével az eseményt, s üdvözölte a kezdeményezést, hangsúlyozva, hála azoknak, akik ezt a kezdeményezést eddig is támogatták, s hála azoknak, akik megvalósították. – Pénzzel tudunk óvodát építeni, más eszközöket is beszerezni, de a feladat megvalósításához az önzetlen és hozzáértő segítség nélkül nem sokra megyünk.Ez az, ami az egész Kárpát-medencében szétsugárzik, s ennek a sugaraiban okosodjék és gazdagodjék a muravidéki magyar közösség, a muravidéki közösség – mondta Lőrinczi Zoltán.

ovoda05193Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere is üdvözölte a szerződés-aláírást és a szomszédos megye pedagógiai intézményével kötendő szorosabb együttműködést. Mint mondta: Dobronak lakosságának a növekedését látja mindegyik óvodai-iskolai évfolyamban, s reméli, a lakosságszám hamarosan 2.000 fölé fog emelkedni.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben