kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Megújult a Bánffy Központ

banffy0419A lendvai Bánffy Központ, a könyvesbolt és a kávézó január 10-től felújított arculattal várja a látogatókat. Az ünnepi megnyitót megtisztelte jelenlétével Dejan Prešiček kulturális miniszter is, aki ez alkalommal először tett látogatást a nemzetiségileg vegyesen lakott területen.

A Bánffy Központban felújították a galériahelyiséget, egy tetőrészt, a vakolatot, a faszerkezetet az udvaron és a kapuajtót. A könyvesbolt és a kávézó helyiségeit egyesítették, átrendezték. A beruházás – mint ünnepi köszöntőjében Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója hangsúlyozta – összefogással valósult meg, hiszen a szükséges eszközöket a szlovén gazdaságfejlesztési és a kulturális minisztérium, a magyar kormány és a muravidéki magyar önkormányzat (MMÖNK) biztosította, valamennyivel pedig hozzájárult maga az intézet is. A Bánffy Központ tatarozására a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentésére előirányzott szlovéniai keretből 35 ezer euró érkezett, a könyvesbolt és a kávézó felújításához a magyar kormány 5 ezer euróval járult hozzá. Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, parlamenti képviselő is a sokszoros összefogást emelte ki, kifejezve reményét, hogy a központot minél többen látogatják meg.

Dejan Prešiček kulturális miniszter ünnepi beszédét a Lendva-vidék kultúráinak jó együttélésével kezdte. Előző munkakörében többször is járt Lendván, a színházteremben, és mindig lenyűgözte a nyelvek és kultúrák együttélése. Ezért is reméli, mondta, hogy a központ nem csak a magyarságot szolgálja, hanem a magyarság a többiekkel együtt éli meg kultúráját, hiszen a magyar kultúra a szlovén népet is gazdagítja, és viszont.

A gazdaságfejlesztési minisztérium képviseletében Eva Štravs Podlogar államtitkár üdvözölte a beruházást, a központ idegenforgalmi funkciójára is rávilágítva.

A megnyitót a rangos vendégek mellett szép számban megtisztelte a Lendva-vidéki közönség, az épületet és a benne dolgozókat pedig megáldotta a lendvai plébános, Martin Dolamič – Konrad is.

Prešiček miniszter megbeszélései               

Lendvai látogatása alkalmával Dejan Prešiček kulturális miniszter és Vojko Stopar államtitkár találkozott Magyar Janez polgármesterrel, valamint az MNMI és a nemzeti közösség vezetőségével is. A nyilatkozatok szerint pozitív hangulatú beszélgetéseket folytattak úgy a községgel az EKF 2025 pályázatról, mint a nemzetiséggel a kultúra támogatásáról.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben