kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Hasonló problémákkal küzdenek a kisebbségi médiumok  

parlbiz04191A Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságának második rendszeres ülésén a Szlovén RTV-n belül működő nemzetiségi stúdiók, illetve az olasz és a magyar kisebbségi nyomtatott sajtójának helyzete, törekvései szerepeltek.

A kedden összehívott ülésen a bizottság elnöke, Horváth Ferenc elsőként a meghívott vendégeknek adott szót. Így Vojko Stopar, a kulturális minisztérium államtitkára kifejtette, alapvető emberi és kisebbségi jogokról van szó, és a kisebbségek anyanyelven való tájékoztatását a szlovén alkotmány is biztosítja, a politika feladata jelenleg tehát az, hogy megállapítsa, mennyire valósulnak meg ezek a jogok. Az államtitkár meg is állapította, mind az RTV-n belül működő elektronikus médiumok, mind a nyomtatott sajtótermékek színvonalasnak számítanak, a tájékoztatási szint pedig minimum elégséges. Természetesen javítani mindenen lehet, így a nemzetiségek megfelelő tájékoztatásán is, ehhez azonban elsősorban maguk a kisebbségi médiák jövőképét, stratégiáját kell megalkotni.

A Nemzetiségi Hivatal igazgatója, Stanko Baluh kifejtette, a kormányhivatalon keresztül finanszírozott médiák – részben a kisebbségi RTV-stúdiók is – már aláírták a 2019-es évre szóló finanszírozási szerződéseket, de az állami költségvetés módosítása folytán némi pluszpénzt is kapott a hivatal, így egyes igényeket ki tud majd elégíteni.

parlbiz04192Ezután a különböző kisebbségi médiák képviselői szólaltak fel, a felszólalások közös vonala az általános káderhiány, az alulfinanszírozottság és a fejlesztési eszközök hiánya volt.

A Nemzetiségi Bizottság tagjai is általában megállapították, a szlovéniai kisebbségek tájékoztatási szintje elfogadható szinten van, Marko Koprivc (SD) pedig kifejtette azt is, a közintézet formájában működő médiumoknál semmiképpen sem szabadna az „uravnilovka” elvét alkalmazni, ebben az esetben ugyanis sokkal kézenfekvőbb megoldás a pozitív diszkrimináció. Hozzátette, az egész közmédia, így a kisebbségi is fordulóponton van, sok mindent át kell újra gondolni és megfelelő megoldásokat kell választani. Ljudmila Novak (Nsi) kifejtette, a szlovéniai kisebbségi média helyzete kísértetiesen hasonlít a külhoni szlovén média helyzetére, és talán bilaterális országok közötti megbeszéléseken is fel kellene vetni a témát.

A lefolytatott eszmecsere jegyében hét igen szavazattal a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága két határozatot is hozott. Az első határozatban javasolják a Szlovén RTV-nek, hogy a koperi és a maribori regionális stúdiókkal együtt hat hónapon belül készítsen helyzetanalízist és készítsen stratégiai megoldásokat mindkettő stúdió pénzügyi és káderügyi stabilitása érdekében. A második határozatban a bizottság ajánlást tesz a Kulturális Minisztériumnak, hogy hat hónapon belül készítsen egy stratégiát, amely pontosan meg tudja majd határozni a nyomtatott, elektronikus és egyéb kisebbségi médiák formális-jogi státuszát.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben