kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Rendezetlen kisebbségi finanszírozás

euro04192Már a községi magyar önkormányzatok finanszírozásáról szóló kormányrendelet májusban történt elfogadásakor félő volt, hogy a községi kisebbségi önkormányzatok finanszírozásával gond lehet. Úgy tűnik, ez beigazolódott, legalább is a Nemzetiségi Hivatal és a magyar önkormányzatok közötti levelezés alapján.   

A községi kisebbségi önkormányzatok finanszírozásáról tavaly májusban elfogadott kormányrendelet továbbra is borzolja a kedélyeket. A napokban ugyanis az illetékes nemzetiségi hivatal a községi kisebbségi önkormányzatokhoz, illetve a két kisebbség csúcsszervezeteinek címzett, úgymond informatív, a támogatások kiszámítását, folyamatát leíró levelében kifejtette, a községi kisebbségi önkormányzatok csak május folyamán várhatják az első folyóévi kifizetéseket.

A levélre az öt községi magyar önkormányzat elnöke, valamint az MMÖNK elnöke közös válaszban, levélben reagált. Ebben a magyarság vezetői határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a pénzeszközök a legjobb esetben csak májusban érkeznének az önkormányzatok számláira, ugyanis a szervezetek nem rendelkeznek pénzügyi tartalékokkal, így nem tudják kivitelezni az alkotmány és az illetékes törvények által rájuk ruházott feladatokat. Mint kifejtik, a helyzet nagyon súlyos, mert az önkormányzatoknak vagy már jelen esetben sincs forrásuk, vagy hamarosan elfogynak az eszközeik a rezsiköltségekre, illetve az alkalmazottak fizetéseire. Az öt községi magyar önkormányzat elnöke és a csúcsszervezet elnöke emlékeztet rá, hogy az említett kormányrendelet a kisebbség jóváhagyása nélkül volt elfogadva, jóváhagyásukat pedig többek között éppen a most történtek miatt nem adták meg. Az elfogadott rendelet ellen a magyarság képviselői több ízben, még az elfogadása előtt tiltakoztak, leginkább azért, mert a községek finanszírozásáról szóló törvény módosításának, vagyis az önkormányzatok közvetlen finanszírozása bevezetésének célja elsődlegesen az volt, hogy a kisebbségi önkormányzatok és a községek egyenrangú partnerek legyenek az állami támogatás szétosztásában.

A levélírók szerint a Nemzetiségi Hivatal és a Közigazgatási Minisztérium által előkészített kormányrendelet nem követi a törvénymódosítás rendelkezéseit. Kifejtik, értetlenül állnak a rendelet azon cikkelye előtt is, amely április 30-ig ad időt a kormánynak, hogy kiadja a határozatot a támogatások összegéről, ami által a legjobb esetben is csak májusban kapnák meg az összeget a kisebbségi önkormányzatok. 

„A magyar elnökök” levelükben hozzáteszik, várják az illetékesek megoldási javaslatait és egyben kérik, nevezzék meg, ki felel majd abban az esetben, ha az önkormányzatok leállásra, a tevékenységek szüneteltetésére kényszerülnek.

A magyar kisebbségi elnökök válaszlevele egyben kezdeményezi a lehetséges részmegoldást is, így felkérik a hivatalt, vizsgálja meg az úgynevezett tizenkettedek kifizetésének lehetőségét, és ha lehetséges, intézkedjen ez irányban.

A levél végén az aláírók egyeztetési időpontot is kérnek, amelyen a hivatal mellett a Közigazgatási Minisztérium képviselőjének jelenlétét is elvárják.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben