kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

A Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet tevékenységéről

mmisz0319A 2018-as év nagy változásokkal kecsegtetett a Muravidéken, főleg Lendván. Jött egy hullám, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) pedig felkapaszkodott rá, s merik állítani, hogy fontos szerepet játszottak az előző esztendőben Lendva és az egész Muravidék kulturális életében.

A történetük talán a logójuk megtervezésével kezdődött. Kovács Botond tervezte meg a szervezet hivatalos logóját, majd ezek után több különböző projektjük keretében nyújtott nekik még segítséget.

Februárban pedig tarolt az MMISZ által is támogatott LESzSz színjátszó-társulat, amely bemutatta első darabját (Indul a bakterház). Az Egy&Más Vándorszínház hamvaiból felépülő, új tagokkal megalakult társulat vezetője a szervezet egyik oszlopos tagjának számító Gal Patrik lett. A társulat szinte berobbant a muravidéki kulturális közegbe, miután egyedülálló sikert ért el azzal, hogy két alkalommal is teltházas előadást tudtak adni a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. Ez eddig még egyetlen színjátszó-társulatnak sem sikerült!
Ezek után pedig októberben még egy ősbemutatóval (Nem mind arany, ami réz) jelentkeztek, ami szenzációsra sikerült, s mind itthon, mind pedig Magyarország-szerte dicsérték az előadásaikat.

Megszervezésre került a 3. Nemzeti Vágta is, ahol az MMISZ, s főképpen a szervezet elnöke, Varga Teodor, valamint alelnöke, Šanca Leonida segédkeztek nagyon sokat. A Vágtán többek közt megtartották a hagyományosnak mondható Muravidéki Magyar Ifjúsági Kupát is.

A nyáron megrendezésre került az első LMS JAM Session projekt is, melynek a vezetője Vida Dorian volt. Bár eredetileg három eseményt terveztek, különböző okok miatt csak kettőt tudtak megvalósítani. Az első alkalom a Drvarnica nevezetű lendvai szórakozóhelyen volt, ahol a Jackie’s Gun zenekar indította be a bulit.
Már második alkalommal nagy mértékben kivették a részüket a Vinárium Fesztivál megrendezéséből, ahol kivitelezésre került a JAM Session második eseménye. Ekkor az Ozone Mama volt a fellépő, valamint a Leteči Odred zárta az estét. Az LMS JAM Session projekt keretében több mint 17 zenész mutathatta meg zenei tudását, valamint több kisebb és nagyobb zenekar mutatkozhatott be a Muravidéken az anyaországból.
Külön említésre méltó, hogy az Ozone Mama zenekar több videoklipjének a részletét Lendván, az LMS JAM Session projekt keretében vették fel.

Az MMISZ képviselte tavaly a muravidéki magyar ifjúságot a MIK-en (Magyar Ifjúsági Konferencia).

Sikeresen pályáztak, hiszen az öt benyújtott pályázatukból négy győztes lett. Ezeken kívül a szervezetnek volt még több más tevékenysége is, ilyen volt például a focitábor vagy a drámatábor. 

A szervezet több mint 100 új taggal büszkélkedhet.

Ebből is látszik, hogy bár az MMISZ még csak egyéves lesz, már sok mindent letett az asztalra. És terveik is vannak bőven.

Köszönik az eddigi támogatásokat, és várják az új tagok jelentkezését, valamint az új projektötleteket is. Ambiciózusan vágnak neki a 2019-es évnek!

Vida D.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben