kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Emelkedő pályán

cim0219Amint az MMÖNK elnökének és munkatársainak hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, tavaly többek közt a 700 ezer eurós szlovén gazdasági támogatás is elősegítheti a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területének emelkedő pályára állását. A sikeres pályázók egyike a lendvai Legartis építőipari cég volt, amely a mintegy 80 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást egy 40 méter magas emelődaru beszerzésére fordította. Az erőgépet már a Lendvai Katasztrófavédelmi Központ építésénél is használják, így vidékünk jelenlegi legnagyobb beruházásánál – melynek értéke 1,3 millió euró – hazai cég tud saját felszerelésével bizonyítani.

 

 

Sikeresen megvalósított programok

 

A Szlovén Gazdaságfejlesztési Minisztérium 2018-ban 700 ezer euróval támogatta a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának fejlődését. A támogatásra három intézkedésen belül – gazdaság, turizmus, promóció – lehetett pályázni. Öt vállalkozó nyert támogatást, de komoly források jutottak több tájház felújítására is, s elindult a www.muravidék.re honlap is.

nemzgazd0219A 2017–2020 időszak keretében a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programjáról, a 2018-as költségvetési évben elért eredményekről Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke és munkatársai sajtótájékoztatón számoltak be. A gazdaságserkentési és idegenforgalmi programok eredményeit Szabó Lívia, az MMÖNK szlovén gazdaságfejlesztési projektjének vezetője összegezte, míg a promóciós újdonságokról Fehér Bea szólt. Horváth Ferenc a 2018-as évet eredményesnek minősítette, hiszen a szlovén kormány által biztosított, pályázatok által lehívható 700 ezer eurós támogatást teljes mértékben kihasználták. Köszönetet mondott munkatársainak is, akik eredményesen teljesítették projektfeladatukat.

– Az elmúlt év eredményes volt, nagyon sok rendezvényt szerveztünk, nagyon sok új dologba kezdtünk bele. Mindegyik említést érdemelne, de a legfontosabbak közé a magyar gazdasági projekt és a szlovén gazdaságfejlesztési program tartozik – mondta Horváth Ferenc –, mivel a pályázatok révén azokat a gazdasági, turisztikai és promóciós programokat támogatták, amikre a közösség a fejlődését alapozza.

A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja jogi alapját a kiegyensúlyozott területi fejlődést elősegítő törvény képezi.

– A programot az MMÖNK közösen készítette el a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, a Muraszombati Fejlesztési Központ Regionális Fejlesztési Ügynökségével és a Szlovén Nemzetiségi Hivatallal. A programot a kormány 2017 januárjában erősítette meg, 2018 elején pedig a módosításait is. Az MMÖNK és a minisztérium között tavaly márciusban történt meg a támogatási szerződés aláírása, s megkezdődhetett a tevékenység kivitelezése, a pályázati felhívások meghirdetése – ismertette Szabó Lívia, a szlovén gazdaságfejlesztési program projektvezetője.

Mivel a gazdasági támogatások jóváhagyásáról a szlovén kormány a költségvetési év szemszögéből későn döntött, a 2017-re jóváhagyott 350 ezer eurós keret 2018-ra került át, így tavaly a folyó összeggel együtt 700 ezer eurós támogatás állt rendelkezésre.

A nemzetiségi gazdaságfejlesztési program megvalósítását három intézkedésre, pillérre fordította a közösség. Az 1. számú intézkedést a gazdasági befektetések ösztönzése jelentette, amelyre 260 ezer eurót irányoztak elő. A pénzkeret az öt sikeresen pályázó vállalkozó között felhasználásra került, melynek révén négy új munkahely is létesült. A Purlen Kft., a Martmetal Kft., a Legartis Kft., Žoldoš Árpád Arma nevű cége és Kramar Vinko magánvállalkozó pályázott sikeresen, amelyekkel az MMÖNK augusztusban kötött szerződést. A projekteket szeptember 31-ig kellett befejezni, s – a helyszíni ellenőrzés szerint is – mind az öt vállalkozónál megvalósultak a kitűzött célok. A befektetés révén korszerűsítették és bővítették a gyártási folyamatokat, új szolgáltatásokat és termékeket vezettek be. A májusban megjelent és júniusban zárult pályázati felhívásra egyébként 17 pályázat érkezett be.

A 2. számú intézkedés keretében az idegenforgalmi (gasztronómia, kultúra) tevékenységek és termékek ösztönzésére 320 ezer euró állt rendelkezésre, ebből a sikeres pályázatok alapján valamivel több mint 319 ezer eurót hívtak le. Az intézkedés a programterületek további fejlődését és a tájházak újjáélesztését teszi lehetővé. A meglévő tájházak felújítására került sor Domonkosfán, Kapornakon és Dobronakon, valamint Goricskón két őrtorony felújítására és környékük rendezésére Hodoson és Kapornakon. Az intézkedés forrást biztosít a Bánffy Központ helyiségeinek felújítására is. A lendvai nemzetiségi közösség pedig ebből a keretből vásárolt ingatlant Völgyifaluban a tájházhoz.

A promóciós célokra 120 ezer eurós keretösszegű volt a támogatás, ami felhasználásra is került. A program keretében elkészült a www.muravidék.re honlap, valamint több promóciós anyagot nyomtattak, videofilmeket készítettek, IKT-felszerelést vásároltak a meglévő tájházakba, illetve a továbbiakban egy stratégia készül még. Fehér Bea elmondta, hogy a négynyelvű honlap fő oldala két részre – gazdasági és turizmus – tagolódik.

– Továbbá eseménynaptár, napi hírek, események és hagyományőrzési ismertetők találhatók. A honlap elindult, de tovább építjük, bővítjük – mondta Fehér Bea. A szöveges-fotós leírások mellett Szolarics Dávid jóvoltából videofelvételek is felkerültek az oldalakra, a jobb felismerhetőség céljából logó is készült. A honlap turisztikai részében az öt nemzetiségi község térképe található ismertetővel, amelyre kattintva a község nevezetességeiről fotók és leírások, illetve promóciós videók jelennek meg. A honlap feltöltését, frissítését egyelőre két személy végzi.

– A gazdasági oldalon is friss híreket talál a honlap látogatója. Ide töltjük fel az általunk kiírt pályázatokat is. A hagyományőrzés alatt a népszokásokat, az egykoron végzett munkákat mutatjuk be, jelenleg épp az aratást. Készülőben van a hímzés bemutatása, a hangsúly ezúttal a hetési hímzésen lesz – hangzott el.

    A 2019-es költségvetési évre a gazdasági támogatásokat illetően hasonlók a tervek, mint tavaly voltak. Szintén 700 ezer euró áll rendelkezésre de mininis feltételek mellett, ami az igénylőknek 200 ezer eurós támogatási lehetőséget jelent három költségvetési év alatt. A Gazdaságfejlesztési Minisztériummal kötött megegyezés alapján a 2017–2020-as időszakban a nemzetiségi gazdaságfejlesztésre 2,1 millió eurót biztosítanak.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben