kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Szőlészeti konferencia: a közös gondolkozás sikert hozhat

csik4818A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Lendvai Irodája, Magyarország Lendvai Főkonzulátusa és Dobronak Község szervezésében a múlt héten Dobronakon „Innovációk a szőlészetben és a borászatban” címmel konferenciát tartottak. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Csík László, a gazdaságfejlesztési hálózat ügyvezető igazgatója is.

A konferencia résztvevőit Héra József és Csík László a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nevében, Földes Gyula főkonzul Magyarország Lendvai Főkonzulátusának nevében, míg Kardinar Marjan polgármester Dobronak Község nevében köszöntötte. Csík László igazgató lapunknak kiemelte, az általa vezetett nonprofit kft. kiemelt kormányintézményként működik, fő feladata pedig a magyar vállalkozások exportjának segítése Közép-Európában. E cél szellemében 22 határon túli iroda működik a hálózat keretében – ezek egyike a lendvai iroda –, ezeket pedig 14 anyaországi iroda egészíti ki. „Nagyon fontosak az ilyen és hasonló rendezvények, fórumok, ahol a magyarországi és a határon túli vállalkozók találkozni tudnak, véleményt, információt tudnak cserélni, együtt tudnak gondolkozni. Ez azonban csak az első lépés a sikerhez, éppen ilyen fontos az oktatás, az inkubáció, a cégek segítése is.”            

szolesz4818A köszöntőbeszédek után a szakmai előadások következtek. Elsőként a szlovén agrárkamara szakemberei álltak mikrofon elé. Fehér Marika a parasztgazdaságok kiegészítő tevékenységének, leginkább a falusi turizmusnak a jelentőségéről, törvényi hátteréről, követelményeiről beszélt, míg Novak Ernest a muravidéki szőlészet és borászat nem éppen rózsás helyzetéről számolt be a statisztikai adatok tükrében, figyelmeztetetett a rohamosan csökkenő szőlőfelületekre, az egyre inkább változó éghajlati adottságokra, illetve arra, hogy a megmaradás kulcsa mindenképpen a közös fellépésben, az egyesülésben van. A legnagyobb figyelmet talán Babó Tivadar előadása keltette, ugyanis a szakember az általa preferált és az USA-ban már elfogadott, úgynevezett ágas kordon művelésmódot, vagyis a metszés nélküli szőlőtermesztést mutatta be. Ehhez kapcsolódott Osváth Zoltán tápanyagszakértő, aki a talajjavítás új megközelítését ismertette a konferencia résztvevőivel. Sorban a rakičani biotechnológiai szakközépiskola igazgatója, Potočnik Simona mutatta be az általa vezetett intézmény jelentőségét a térségben, míg a hordógyártásban a nemzetközi piacon is igencsak sikeres Trust Hungary cég nevében Fábrik Dávid beszélt a különböző alternatív borkészítési eljárásokról.

Az előadások után a dobronaki művelődési ház aulájában különböző cégek találkozója, eszmecseréje zajlott. Ahogy ezt az egyik fő szervezőtől, Héra Józseftől, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Lendvai Irodájának vezetőjétől megtudtuk, tekintettel a sikerre, hasonló témájú rendezvény, konferencia a jövőben is várható.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben