kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Az MMR 60, a Hidak 40 éve

rtv4818Nemzetiségi sorsban a legfontosabb feladatok közé tartozik az anyanyelv használata, fejlesztése. Szlovéniában magas szintű jogokkal élhet a muravidéki magyarság több területen is, az egyik fontosabb ezek között a tájékoztatás. A magyar anyanyelven történő tájékoztatást szolgálja az idén 60 éves Muravidéki Magyar Rádió, illetve a 40 éves Hidak című tévéműsor. Az RTV magyar műsorainak stúdiója egész évben folyamatosan gondoskodott a jubileum megünnepléséről, a jubileumi év csúcspontja pedig a pénteki gálaműsor lesz.

Ahogy ezt az RTV lendvai stúdiójának vezetése sajtónyilatkozatában megfogalmazta, a Szlovéniában élő magyar nemzeti közösség rádióműsorának 60 éves és tévéadásainak 40 éves jubileuma zajlott, illetve zajlik 2018 során. Az első magyar nyelvű rádióműsort 1958. november 29-én sugározták Muraszombatból, az első magyar nyelvű tévéműsort pedig 1978. október 25-én tűzte műsorára a Szlovén Televízió. A Muravidéki Magyar Rádió 1983-ban költözött a lendvai stúdióba, 1996-ban pedig a Szlovén RTV szerves részévé vált. A tévészerkesztőség 1992-ben költözött Lendvára, majd mindkét szerkesztőség 2004-ben az új, közös RTV-stúdióba költözött, és a Kranjec utca 10. szám alatt működik. Az elmúlt 60, illetve 40 évben mindkét médium – lassú, de biztos léptekkel – fejlődött, gazdagodott, fontos eredményeket ért el a nézők és a hallgatók anyanyelvi tájékoztatása terén, s tudósított a Muravidéken és a szélesebb szlovén és magyar térségben történtekről. Ebben az időszakban több terjedelmesebb és igényesebb projekt is megvalósult, többek között dokumentumfilmek, dokumentum-játékfilmek és rádiójátékok, bővült a műsorok terjedelme, növekedett a munkatársak száma, javult a technikai felszereltség. A magyar nyelvű rádió- és tévéműsorok az alapvető küldetésük mellett szellemi és információs hidakat építettek a magyar nemzeti közösség és a többségi nemzet között Szlovéniában, és úgyszintén az anyanemzettel Magyarországon. A Lendvai Tévéstúdió adásait ugyanis a feliratozásnak köszönhetően Szlovénia minden lakója figyelemmel kísérheti, s így betekintést nyerhet a muravidéki magyarok hétköznapjaiba és ünnepnapjaiba. Az MMR adásai pedig Szlovénián kívül Magyarország határ menti térségét is megcélozzák.

A magyar nyelvű tévéadások nézőinek ma heti 4x30 perces programot kínálnak, melynek keretében egy-egy hónap alatt nyolc különböző típusú adást tűznek műsorra, a Muravidéki Magyar Rádió pedig napi 24 órás műsort sugároz, amelyből 13,5 óra az élő műsor. A rádióműsorok gerincét a tájékoztató jellegű műsorok képezik, a hírek, szolgáltató műsorok és a jó zene mellett mintegy 40 különböző adás szerepel a műsorrácsban.

rtv48182Az eltelt 60 és 40 éves, kétségkívül sikeres munka és eredmények mentén természetesen beszélni kell a problémákról is. Kiemelhetnénk a nem megfelelő és sok esetben hiányos finanszírozást is, de Zver Ilona, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar műsorokért felelős helyettesének nyilatkozatai szerint a lendvai magyar stúdió egyfajta kettősségben létezik. A vezérigazgató-helyettesi posztból kifolyólag a közvetlen kapcsolat Ljubljanával elvileg megvan, viszont más szervezeti szempontokból a maribori regionális központnak vannak alárendelve. Szeretnék, ha egy kicsit nagyobb önállósággal rendelkeznének, erre voltak törekvések is, de eddig minden kísérlet meghiúsult. A legnagyobb akadály eddig az volt, hogy a szlovén állam a magyar és az olasz kisebbség esetében általában hasonló vagy azonos megoldásokat szeret alkalmazni, a tengermelléki olasz tévések, rádiósok pedig eddig nem szerettek volna nagyobb önállóságot. Ez az álláspont, úgy tűnik, változik, így közelebb járunk a probléma megoldásához.  

Visszatérve a jubileumi évre, a rádió és a tévé is igyekezett külön műsorokkal, külön tartalmakkal jelezni, hogy ünnepelnek 2018-ban. A nyár folyamán több rendezvényen népszerűsítették a jubileumot, az ünneplést pedig a pénteken, november 30-án esedékes gálaműsorral koronázzák meg. A műsor díszvendége – az intézmény jelentőségét is hangsúlyozva – Marjan Šarec szlovén miniszterelnök lesz.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben