kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Orbán Viktor Lendván

cim orban2018Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a találkozott a muravidéki magyar közösség képviselőivel. A muravidéki magyaroknak köszönetet mondott a támogatásért a választásokon és új fejlesztési programokat jelentett be a nemzetiségileg vegyesen lakott térségben. A Bánffy Központ udvarán érdeklődéssel tekintette meg  az idei Zala György-emlékév alkalmával készült szabadtéri fotókiállítást.

 

 

Bővül a beruházások és fejlesztések listája a Muravidéken

 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteken Lendván tett látogatatást, ahol a Bánffy Központban találkozott a muravidéki magyar közösség képviselőivel. Szlovéniai látogatása volt a csütörtöki miniszterelnöki eskü letétele utáni első külföldi útja. A muravidéki magyaroknak köszönetet mondott a támogatásért és új fejlesztési lépéseket jelentett be.

Orbán Viktor miniszterelnököt Horváth Ferenc, a közösség elnöke, Vida Törnar Judit, Car Anna, Vugrinec Zsuzsi, Jakoša Emerik és Roman Silvija, a községi nemzetiségi tanácsok elnökei, Varga Edit, a csúcsszervezet alelnöke, valamint Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke fogadta. A zárt ajtók mögötti tanácskozás után Orbán miniszterelnök nyilatkozott a nemzetiségi médiának.

„Szeretném világosan az okát adni annak, hogy miért vagyok itt. Két okból is meghívtak. Egyszer azért, mert voltam itt a választások előtt is, és akkor Horváth elnök úrral megállapodtunk több konkrét fejlesztési programban, és abban maradtunk, hogy ha adódik rá lehetőség és alkalom, akkor újra eljövök és átnézzük, hogy ezek hogyan állnak. Ez most megtörtént. Jelentem, jól állnak. Itt mindenkinek az az életérzése van – remélem, hogy ebben nincs túlzás –, hogy az elmúlt években azért megmozdult valami és a magyarok számára olyan lehetőségek váltak elérhetővé, amelyek korábban nem voltak. Ez szerintem nagy dolog, gratulálok hozzá az elnök úrnak, a magyar kormány is igyekezett ebből kivenni a részét. Jó néhány projekt közepén vagyunk, és most megállapodunk néhányról, amit még el fogunk indítani. Tehát bővítettük a későbbi konkrét beruházások és fejlesztések listáját. Nekem az elnök úr szava sokat számít, nem mindegy, hogy ki vezeti a muravidéki magyarokat. Fontos, hogy olyan ember vezesse, akivel a mindenkori magyar miniszterelnök meg tud állapodni, meg tud egyezni és bízhat abban, hogy amiről megegyezünk, az be is lesz tartva” – emelte ki Orbán Viktor.

Majd elmondta, hogy látogatásának második oka a júniusi szlovéniai választások és barátsága Janez Janša ellenzéki politikussal, akivel nem csak politikai eszmetársak, hanem szívbéli barátság köti össze őket, ami kötelez. „A politika is fontos persze, de a barátság az talán még fontosabb. Ráadásul az ő pártja és a mi pártunk is az Európai Néppárthoz tartozik, és a párt delegációja is megérkezik majd Celjébe a mai este során, s ott fogunk közösen kampányolni” – mondta a miniszterelnök.

A folytatásban a magyar miniszterelnök kiemelte, hogy a muravidéki magyarok képviselőivel gyümölcsöző és jó hangulatú megbeszélést folytatott. „Örülök, hogy itt lehettem és köszönetet mondhattam az itt élő magyaroknak azért a támogatásért, amit a feltételezésem szerint az itt élőktől megkapunk. Mindig mondják, hogy kicsi a magyar közösség, de a választási kampánynak az lényege, az a fő bölcsessége, hogy a sok kicsi az sokra megy, úgyhogy a lendvai magyarok támogatása is nagyon kellett ahhoz, hogy Magyarországon újra polgári, nemzeti és keresztény kormány alakulhasson, amiért én hálás vagyok, köszönetemet ki is fejeztem az elnök úron keresztül az itt élő magyarok számára” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke is elégedettségét fejezte ki a jó hangulatú megbeszélés után: „A miniszterelnök úrnak elmondtuk, milyen projekteket sikerült megvalósítanunk, hol állunk. Átadtunk neki egy fotókönyvet is, melyben felvázoltuk a legfontosabb projektjeinket és megbeszéltünk több olyan fejlesztési kérdést, amelyeket a következő években szeretnénk megvalósítani. A miniszterelnök továbbra is a muravidéki magyar közösség támogatásáról biztosított bennünket, s abban is megállapodtunk, hogy a teljes térséget kell fejleszteni, a kétnyelvű területet, és ez egy kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy a rábavidéki szlovénekkel is több kérdéskörben közösen tudjunk fellépni” – emelte ki.

 

Választások 2018: az SDS lendvai konvenciója Orbán Viktorral

A Szlovén Demokrata Párt (SDS) múlt pénteken, a Celjében szervezett nagy választási konvenciója előtt Lendván a kultúrotthonban tartotta meg mini-konvencióját, melyen jelen volt Janez Janša pártelnök, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke. Utóbbi elmondta, azért is érkezett Szlovéniába, hogy szójon Janez Janša mellett. Beszédében kiemelte: meggyőződése, hogy a magyar és a szlovén nép sorsa össze van kapcsolva. – A határokon átnyúló együttműködés eszméje jegyében – amely az EU döntő eszméje is – készen állunk dolgozni azért, hogy a muravidéki régió gazdaságilag fejlődjön és erősödjön – fejtette ki. Janez Janša beszédében hangsúlyozta: a schengeni határok védelme a jövőben is prioritás marad, és Magyarország példát adott arra, hogyan lehet rendezni ezt a kérdést. Megköszönte Magyarországnak a muravidéki közösség számára nyújtott támogatását. 

A rendezvényen, mely nyitott volt a nyilvánosság számára, bemutatkozott az SDS képviselő-jelöltje

a lendvai körzetben, Magyar Janez közgazdász, a Prekmurec Kft. tulajdonosa. Programját ismertetve változást ígért, és szavazásra biztatta a választópolgárokat.

MCSi Design