kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Az Országgyűlés elfogadta a nemzetiségi oktatási különtörvényt

oktatkulon0718A Szlovén Parlament kedden elfogadta az olasz és a magyar nemzetiségi közösségek oktatási és nevelési különtörvényének módosítását. A hatvan szavazó képviselő közül ötven mellette szavazott, míg tíz képviselő tartózkodott, ellene nem szavazott senki.
A vita során a képviselőcsoportok többsége pozitívan véleményezte a törvényt. Mint ismeretes, a törvénynek három kulcspontja van: az állam vállalja a nemzetiségi felsőoktatási programok finanszírozását, biztosítja a nemzetiségi szaktanácsadó szolgálatok anyagi háttérkörnyezetét, valamint meghatározza a nemzetiségi olasz, illetve a szlovén–magyar kétnyelvű iskolákban tanítók nyelvi tudásszintjét. Göncz László nemzetiségi képviselő szerint az utóbbinál marad az eddigi szint. A magyar nyelvet oktatók és azon tanárok esetében, akik többnyire magyar nyelvi csoportokban tanítanak (például földrajzot, történelmet), illetve a második osztálytanító esetében pedig a törvény előírja a magas szintű nyelvtudást. A törvény értelmében több rendelet elfogadására kerül majd sor (az oktatási miniszter részéről), melyeket előzőleg az MMÖNK hagy jóvá.
A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni 15. napon lép hatályba, alkalmazása 2018. szeptember elsejével kezdődik.
MCSi Design