kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Az állampolgársággal családtámogatás is jár

koldok07181Február elején Budapesten bejelentették, hogy megkezdődött „a külhoni magyar családok éve” program. A program kivitelezésére egymilliárd forintos keret áll rendelkezésre, de nem feledkeznek el a korábbi tematikus évek folytatásáról sem, erre félmilliárd forintot különítettek el.
Ahogy a program elindításáról szóló sajtótájékoztatón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat nem elégszik meg a különböző támogatások nyújtásával, pályázatok meghirdetésével, hanem tudományos kutatásokat, képzéseket, táborokat is szervez. A kereten belül a külhoni magyar vállalkozások számára pályázatot hirdetnek, s a cél, hogy családbarát vállalkozásokat hozzanak létre, illetve a meglévők fejlesszék szolgáltatásaikat. Támogatják többek között családbarát helyiségek kialakítását, emellett a szakmai gyakorlatokat, a betanítást is szeretnék segíteni, így jövő év február végéig több száz diáknak kívánnak ilyen lehetőséget biztosítani.
A helyettes államtitkár közölte, továbbviszik a korábbi tematikus évek programjait is: a szakképző intézmények fejlesztésére több mint 300 millió forint áll rendelkezésre. Folytatódik az óvodafejlesztési program is, a tematikus év is kapcsolódik hozzá. Szilágyi Péter kiemelte: a 2010-ben létrejött jogszabályi háttérre és intézményrendszerre építkezve folytatják tevékenységüket.
koldok07182Az idei tematikus évet a Magyar Állandó Értekezlet jelölte ki, novemberben döntöttek arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve legyen. A támogató intézkedések sorában többek között megemlítette a Köldökzsinór programot, amelynek része a babakötvény. Ez a 42.500 forintos juttatás minden magyar szülőt megillet határokon belül és kívül. Kitért arra is, hogy az egyszeri anyasági támogatás több mint 60 ezer forint. Ezt a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja kérvényezheti állampolgárságától függetlenül. Igényelni lehet személyesen a konzuli feladatot ellátó magyar külképviseleteken (esetünkben a Lendvai Magyar Főkonzulátuson), illetve a megszokott magyarországi csatornákon. Ahogy említettük, egyik fő feltétele a támogatásnak a gyermek magyarországi anyakönyvezése, de a kérelem benyújtható enélkül is, ez esetben az anyasági támogatás iránti kérelem beadásával megindul az anyakönyvezési folyamat. Az anyasági támogatás egyszeri ellátás, melynek gyermekenkénti összege 64.125 forint, ikergyermekek esetén 85.500 forint.
Az anyasági támogatás mellett külhonban elérhető az életkezdési támogatás, vagyis az úgynevezett „Babakötvény” is. A feltételek itt is azonosak, mint az anyasági támogatásnál. Az Életkezdési támogatás jelenleg egyszeri 42.500 forintos támogatási összeget jelent, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán ír jóvá. A számlán elhelyezett összeget – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Magyar Államkincstár évenként növeli az inflációval megegyező mértékű kamattal. Az így felhalmozott megtakarításról a 18. életévét betöltött gyermek rendelkezhet. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Start-számla nyitásával is gyarapítható. Az anyasági támogatással, az életkezdési támogatással és a Start-számlával kapcsolatosan bővebb információk megtalálhatók a Magyar Államkincstár honlapján (http://www.allamkincstar.gov.hu). Ha további kérdések merülnek fel a hivatalos tennivalókkal, illetve az egyes ellátások részletszabályaival kapcsolatosan, tájékozódni lehet a www.csalad.hu oldalon is.
MCSi Design