kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Magyar kincsesláda

cim0618A Muravidéken is elindult a magyar kormány által támogatott Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program. Elsőként a Pártosfalvi Kétnyelvű Óvodában adták át az úgynevezett magyar sarkot, a játékokkal és könyvekkel telt kincsesládát, melynek rendeltetése a játékon túl a gyerekek számára a magyar nyelv megtartása, fejlesztése és az identitásformálás. A magyar sarkot mind a kilenc kétnyelvű óvoda megkapja, köztük háromban – a pártosfalvi, a gyertyánosi és a hosszúfalui intézményekben – felújítási munkákat is terveznek. A kivitelezésre, amelyet a következő tanévben terveznek, összesen százezer euró áll rendelkezésre, az összeg egyenlő arányban kerül felosztásra.
 
 
A nyelv és az identitás megőrzéséért
 
A magyar kormány által támogatott Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében január 31-én délelőtt a pártosfalvi kétnyelvű óvodában átadták az első magyar sarkot a Muravidéken. A programban összesen kilenc kétnyelvű óvoda vesz részt, köztük háromban felújítási munkákat is terveznek.
Az elő magyar sarok a pártosfalvi kétnyelvű óvodában lelt otthonra. A fejlesztőcsomag egy díszes tulipános ládában érkezett szerda reggel, és az MMÖNK elnöke, Horváth Ferenc, illetve az alelnöke és egyben az óvodafejlesztési program projekvezetője, Varga Edit adta át. – A magyar sarok fejlesztő csomagja – melybe Pártosfalván mesés, dalos és mondókáskönyvek, illetve bábok kerültek – a magyar anyanyelvű gyerekek számára a nyelv ápolására, a szókincs bővítésére szolgál, míg a szlovén gyerekeknek lehetőséget nyújt megismerkedni a magyar nyelvvel – mondta a csúcsszervezete elnöke, aki a gyerekeknek azt kívánta, minél gyakrabban vegyék kézükbe a könyveket és használják a játékokat.
Varga Edit projektvezető elmondta, hogy minden óvoda a saját igényeinek megfelelő csomagban fog részesülni. A magyar sarok nem csak a gyerekek magyar nyelvi készségeit, de az óvodai nevelés színvonalát is igyekszik fejleszteni. Az óvónők ötleteket meríthetnek belőle a mindennapi foglalkozásokhoz, a gyerekek pedig nap mint nap találkozhatnak a magyar nyelvvel mesék, mondókák, dalok formájában.
A hivatalos átadás után a gyerekek előadtak egy körjátékot, majd azonnal birtokba vették a magyar sarkot. A kivitelezésnél a projekt felelősei fontos szempontnak tartották, hogy a sarok már küllemében is utaljon a magyarságra, ezért került a csomag tulipános ládába. A fából készült tároló helyi, muravidéki kézműves termék, amit a dobronaki Solarič házaspár készített. A közeljövőben ezen kívül még nyolc tulipános láda talál otthonra a muravidéki óvodákban.
A pártosfalvi óvoda az említett projekt keretében további támogatásban is részesül. A régi épület új ablakokat fog kapni, a beruházásra a következő tanítási évben kerülhet sor. A pártosfalvi óvodán kívül a gyertyánosi és a hosszúfalui óvoda fog még külön felújítási támogatásban részesülni, a terveknél a községek támogatására is számítanak.
MCSi Design