kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

A magyar kultúra napja Hodoson

„Isten, áldd meg a magyart!” mottó alatt ünnepelték szombaton Hodoson a magyar kultúra napját. Az Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület szervezésében egy teltházas rendezvénynek adott otthont a művelődési ház. A fellépőket a színpadon felállított hímzéskiállítás ölelte körbe.
Hodoson a kultúregyletbe tömörült helyiek ragaszkodnak a magyar gyökerekhez és a hagyományokhoz. A magyar kultúra napjának megünneplésekor pedig büszkén állt színpadra több generáció a szavaló gyerekektől az idős hímzőasszonyokig, hogy letegyék kézjegyüket a magyarságuk mellett. Az ünnepély ezúttal is a szlovén és a magyar himnusz eléneklésével vette kezdetét. Ezt követően a helyi népdalkör előadásában abonyi és rábaközi dalokat hallhatott a közönség. A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola hodosi és kapornaki szavalói magyar versekkel szerepeltek, majd a sali Korenika öko-szociális gazdaság többgenerációs központjának Štorklja asszonykórusa következett két magyar népdallal.
A folytatásban a székesfehérvári vendégcsoport előadása következett. A Fejér megyei Honvéd Nyugállományúak Klubjának Nőszirom nevű énekkara ezúttal két dalcsokrot hozott. Először a Don-kanyarban elhunyt magyar katonák emlékére adtak elő rekviemet, majd egy vidámabb válogatással folytatták, melyben csúfolódó dalokkal a hodosi legényeket is megheccelték. A közönség nagy tapssal jutalmazta a fellépést, ami ráadásdalt is követelt.
A kulturális műsor végén Bacsi Zsuzsanna, az MNMI munkatársa a 2004-ben alakult hodosi hímzőszakkör asszonyait köszöntötte, és szólt a színpadon felállított kézimunka-kiállításról. Az ünnepély zárásaként Totić Rozalija, a művelődési egyesület vezetője köszöntet mondott a fellépőknek a színvonalas szereplésért. A hodosi hímzőszakkör kézimunka-kiállítását az ünnepély után, illetve másnap is meg lehetett tekinteni.
MCSi Design