kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Rádiós visszapillantó, tévés közönségtalálkozók...

rtv05181Nemzetiségi sorsban a legfontosabb feladatok közé tartozik az anyanyelv használata, fejlesztése. Szlovéniában magas szintű jogokkal élhet a muravidéki magyarság több területen is, az egyik fontosabb közülük a tájékoztatás. A magyar anyanyelven történő tájékoztatást szolgálja az idén 60 éves Muravidéki Magyar Rádió, illetve a 40 éves Hidak című műsor. A jubileum megünnepléséről Zver Ilonával, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar műsorokért felelős helyettesével, Végi Józseffel, az MMR és Magyar Lovrič Mirjanával, a magyar tévéműsorok felelős szerkesztőjével beszélgettünk.
– A rádió és a tévéműsorok múltját illetően a kezdetek azt az alapot biztosították, amit felül tudtunk építeni. És nem lehet a történeti kontextusból egyik időszakot sem kivenni: mert ha korábban nincs törekvés, akkor nehezebb vagy más lett volna az akkor és a most is. Voltak időszakok, amikor a nemzetiségi sajtó – rádió, tévé, újság – nagyon fontos szerepet töltött be a magyar identitás formálásában. Voltak időszakok, amikor nagyon nehéz volt más médiumhoz hozzájutni. Éppen ezért az emberek nagyon várták azt a napot, amikor megjelenik a Népújság, vagy amikor a muraszombati rádióban meghallják azt a pár percnyi magyar nyelvű műsort, vagy láthatják a nagyritkán képernyőre kerülő magyar nyelvű tévéműsorokat. Azóta sok minden megváltozott... – mondta Zver Ilona, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar műsorokért felelős helyettese.
A 60 és 40 éves jubileum a rádió és tévé minden jelenlegi és korábbi dolgozója számára jeles ünnepi esemény. Ma a Lendvai Magyar Műsorok Stúdiója szervezetileg a Szlovén RTV-hez tartozik, a rádió és a tévé külön szerkesztőségekkel dolgozik, az RTV költségvetéséhez alárendelt külön költségvetéssel.
– Nagyon sok szál köt össze minket Ljubljanával és a Maribori Regionális Stúdióval. Egyfajta kettősség van: a vezérigazgató-helyettesi közvetlen kapcsolat elvileg megvan, viszont más szervezeti szempontokból a maribori regionális stúdiónak vagyunk alárendelve. Szeretnénk, ha egy kicsit nagyobb önállósággal rendelkeznénk. Voltak erre törekvések, például az RTV-törvény módosítása kapcsán is felvetettük ezt a kérdést – mondta Zver Ilona. – Az ügynek azonban mindig a szokásos volt az akadálya: a nemzetiségi törvényeknél a magyar és az olasz kisebbség esetében általában hasonló módon kell megoldani a kérdéseket. Korábban ez akadályt jelentett, az utóbbi időszakban viszont az tapasztalható, hogy az olasz kollégák is hajlandóságot mutatnak a nagyobb önállóságra – mondta Zver Ilona.
A magyar nyelvű rádióműsorok kezdetét a muraszombati rádióban hetente néhány alkalommal jelentkező 5–10 perces magyar nyelvű műsor jelentette 1958. november 29-étől. A Hidak műsorát először 1978. október 25-én sugározták, 1992-től viszont már saját lendvai szerkesztőséggel készült a műsor.
– A jubileumot a magyar közösség ünnepének tartom, de a műsorainkban is jelezni szeretnénk, hogy ünnepelünk. A két média ünnepét egy gálaműsorral, esetleg szabadtéri koncerttel szeretnénk megünnepelni október vagy november hónapban. Az évfordulókat egy kiadványban is meg szeretnénk örökíteni. De sok minden az anyagiaktól függ, külön eszközöket erre a célra az RTV nem különített el. Nagyon szeretném, ha ezt az ünnepséget, ünnepségsorozatot a pályázatokon kívül támogatnák a magyar önkormányzatok is – mondta Zver Ilona vezérigazgató-helyettes.
rtv05182– A Muravidéki Magyar Rádiónak azokról kell szólnia, akikhez szól, ezt tartjuk szem előtt a szerkesztőségben, ahol 40 különböző műsort készítünk – mondta Végi József, az MMR felelős szerkesztője. – Megszólítjuk a Zala és Vas megyei embereket is, hiszen a vidék történelmi sorsa nagyon sok esetben összefonódik – tette hozzá Végi József. Kiemelte, hogy rendkívül fontos mozzanat volt az 1983-as szerkesztőségi átköltözés Muraszombatból Lendvára, mert innentől ott készült a műsor, ahol a célközönség él. A mára 24 órás nemzetiségi műsort szolgáltató, 60 éves rádió egész évben méltóképpen emlékezik meg a jubileumról.
– A műsorainkban is mindenképpen szeretnénk nyomatékosan megjelentetni az ünnepünket. Elindítottuk már a 12 részből álló MMR 60 című adást, melyben ötéves korszakokat dolgozunk fel, kiemelve az akkori idők, az élet minden területének jellemzőit, érdekességeit: zene, helyi aktualitások, események a világban, mi történt akkor a rádióban... Az 1958–1962 korszakba már belekóstolhattak a hallgatók. Az Ismeretlen ismerős című adásunk vendégei a jubileumi évben a rádiósok lesznek, az újságírókon kívül mindenki bemutatásra kerül, a hangtechnikusok is – mondta Végi József, megemlítve, hogy idén a műsorszerkezetet a Mester-ember című és egy új történelmi sorozattal frissítették fel. A hallgatottsági adatok alapján az élen a hírek és a kívánságműsor adásai szerepelnek, de az elsők között vannak a tanácsadó és a tematikus műsorok is. Az MMR idén a három hangstúdió műszaki felújítását tervezi.
rtv05183A magyar nyelvű tévéműsorok elindulására 1978-ban érett meg az idő, amikor a vajdasági RTV riportjait a Szlovén RTV kezdte itt is sugározni. 1983-tól 1985-ig a Hidak–Mostovi–Ponti című háromnyelvű nemzetiségi műsor először Ljubljanában szlovén szerkesztőkkel készült, majd 1992-től már Lendván állította össze a magyar szerkesztőség a Hidak című műsort. 2004-től a Kranjec utcai székhelyre költöztek, majd 2016-ban teljes műszaki megújulás történt.
– Nagyon örülünk annak, hogy a technikai megújulás megtörtént, ez jó kiindulópont az ünnepléshez, biztosítva a sugárzás jobb minőségét – fejtette ki Magyar Lovrič Mirjana, a nemzetiségi tévéműsorok felelős szerkesztője. – Mindenképpen október lesz az a hónap, amikor intenzíven összpontosítunk az ünnepre, a nemzetiségi tévéműsorok 40 éves jubileumára. Az ünnepet tükrözik majd a Súlypont és a Nagyító alatt című adások is, amelyekben a jubileumról folynak majd a beszélgetések.
– A jubileumi évben közönségtalálkozókat tartunk a falvakban, ahol találkozni szeretnénk nézőinkkel, beszélgetni velük, megtudni a véleményüket az adásainkról. Egyszerűen közelebb szeretnénk kerülni az emberekhez. A Hidak című adást ötperces, a jubileumról, a múltról szóló riportokkal szeretnénk megtűzdelni. A riportokban olyan embereket szólaltatunk meg, akiknek az elmúlt 40 évben bármilyen köze volt a Hidakhoz: korábbi szerkesztők, munkatársak emlékeznek, de lesz egy sorozat a nézőinkkel is. A sort Hajós Ferenccel indítjuk – ismertette a terveket Magyar Lovrič Mirjana.
Mivel a tévéstúdió jelenleg korszerű digitális felszereléssel és számítástechnikával rendelkezik, a szerkesztőség a honlapot is szeretné mielőbb megújítani, ahol a riportokat külön-külön is meg lehet majd tekinteni.
MCSi Design