kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

A magyar nóta összekovácsolja a közösséget

radamos0418Ismert dallamok csendültek fel szombaton délután a radamosi faluotthonban, amikor a magyar kultúra napja alkalmából Nótadélutánt rendezett a Radamosi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület és a helyi közösség.
Nótadélutánnal tették szebbé a magyar kultúra napját Radamosban, amelyen először Szabó Mária, az egyesület elnöke köszöntötte a szép számban összegyűlt közönséget. Elmondta, hogy a magyar kultúrát nemcsak a zene, az irodalom, a művészet, a történelem és a hagyományok alkotják, hanem az anyanyelv, a magyarságtudat, az értékek és az emberség is. Az egyesületben szívügyüknek tartják a vidékre jellemző, de egyre inkább feledésbe merülő nóták megőrzését, hiszen ezek is részei a kultúrának.
 
 
Az ünnepi műsorban a radamosi népdalkör hallgató-nótákkal lépett fel, amelyeket régen Radamosban a fiúk szoktak énekelni az utcán. Három dalcsokorral mutatkozott be a csentei népdalkör, a népdalok mellett híres magyar nóták és tréfás dalok csendültek fel. Először lépett a radamosi színpadra a domonkosfai népdalkör és a magyarországi sárhidai dalkör, valamint a muraszombati Baráti Kör Népdalköre valamikori lakodalmas nótákkal mutatkozott be.
Az öt fellépő népdalkör előadásában fülbemászó és ismert dallamok csendültek fel, amelyekhez több esetben a közönség is csatlakozott. Az arcokon a múlt emlékei, a szemekben pedig érzelmek tükröződtek. Amint a rendezvényen is elhangzott, a közös éneklés és a szívből jövő nótázás összekovácsolja az embereket. Erősíti a közösséget és olyan köteléket teremt, amely derűt csal az emberek arcára. Radamosban szombaton ez valóban így volt.
A kulturális műsort követően szabad nótázás kezdődött, a kíséretről a rédicsi Vörös István és társai gondoskodtak.
MCSi Design