kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Kultúra lovagja cím és Örökség-serleg a Muravidékre

gala0418A Simicskó István honvédelmi miniszter fővédnöksége alatt a Stefánia palotában megtartott budapesti kultúranapi gálán Szlovénia kiemelt vendégként volt jelen, ahol díjkiosztásra is sor került.
A szombati gála ünnepélyes megnyitása után Kokalj Robert, Szlovénia magyarországi nagykövete szólt az egybegyűltekhez. Kokalj a magyar kultúra ünnepét a közelgő szlovén kultúrünneppel, február 8-ával hozta összefüggésbe, hiszen Prešeren és Kölcsey is népe himnuszának a szerzője. Másrészt az irodalmi örökség mellett a hagyományápolást, egy nép kultúrájának az identitásfejlesztés terén ma is folytatható hagyományát emelte ki.
A gála a vendéglátók himnuszos felvezetőjével kezdődött, a Kölcsey-himnusz mellett a „Boldogasszony anyánkat” is együtt énekelte a közönség. A Muravidékről Szekeres Zadravec Ilona, Bacsi Jasna, Šetar Lucija és Bezdi Cyntia szavalók Soldat Damir gitárkísérete mellett a Halicanumi üzenetek című vers-összeállítással, az Új Muravidék Citeraegyüttes, valamint a kapcai József Attila ME Népdalköre Molnár Ferencné vezetésével lépett fel.
A díjkiosztón a Falvak Kultúrájáért Alapítvány jóvoltából és szakmai odafigyelésének köszönhetően az arra érdemes oktatási intézmények és szervezetek vehették át az Örökség-serleget. A „Sajátos nevelési igényű gyermekek példamutató neveléséért” Örökség-serleget adományoztak a Horvat Lívia által vezetett 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolának. A díjat Frančič Tibor, az intézmény rajztanára, korábbi kultúra lovagja-díjas vette át.
 
 
A délutáni folytatásban a Magyar Kultúra Lovagja címek kihirdetésére, az arra érdemesek lovaggá ütésére került sor. A díjat idén 30, a kultúrában tevékenykedő személy, illetve egyesület vehette át. A rangos elismerésre idén is 100-nál több jelölés érkezett a különböző Kárpát-medencei és tengerentúli szervezetektől, amelyek közül az alapító lovagok 222 lovagtársuk egyetértésével 30-at hagytak jóvá. Köztük Herženjak Marija díjazását is, aki már közel harminc éve aktívan részt vesz a kultúra szervezésében Kapcán. A József Attila Művelődési Egyesület elnöke a szekciók munkájában is részt vállal, így például a népdalkörben, de szervezői tevékenysége a falusi évfordulós rendezvényeken is megmutatkozik. Az Egyetemes Kultúra Lovagja cím a határon túli magyar kultúra szervezésében kifejtett tevékenységnek szól.
 
KÓTA-díj az Új Muravidék Citerazenekarnak
A kultúra ünnepéhez kapcsolódó muravidéki hír, hogy az Új Muravidék Citerazenekar és szakvezetője, Német Atilla vasárnap a Szent Imre Gimnázium dísztermében a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által adományozott KÓTA-díjat vehette át Budapesten. Az együttes az indoklás szerint „a hagyományos citeramuzsika mellett a népzenei ’újhullám’ keretében a hangszerben és a népzenében rejlő lehetőségeket kihasználva a magyar zenekultúra szolgálatában végzett fáradhatatlan munkásságáért” érdemelte ki a magas kitüntetést. A díjat a csoport nevében Solarič Doris, az együttes tagja vette át.
MCSi Design