kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

A cél a nagyobb, munkahelyeket is teremtő fejlesztések beindítása

kereskh03184Szlovéniában kezdte meg körútját Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, aki a következő hetekben a kereskedőház 22 határon túli irodájának székhelyére látogat el. Az esemény kapcsán szakmai napot szervezett a kereskedőház lendvai irodája a Hancsik falusi vendéglátóhelyen. A helyi gazdaság képviselőivel folytatott eszmecserén a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program eredményei, aktualitásai, valamint a kereskedőház lendvai irodájának tevékenysége került előtérbe.
„A mai nap az első állomása annak a körútnak, melyet a következő hetekben teszünk meg valamennyi határon túli térségben, a Magyar Nemzeti Kereskedőház hálózatának 22 irodájában. Hitvallásunk az, hogy Magyarország számára a Kárpát-medence az egyik legfontosabb gazdasági térség” – nyilatkozta lapunknak a találkozó előtt Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója. Hangsúlyozta, egyrészt ez igaz akkor is, ha a magyarországi vállalatok exportnövekedését vesszük célba, mert ez is a gazdasági kapcsolatok növelésével érhető el az említett térségben, másrészt a kapcsolatok erősödésével támogathatjuk a határon túli magyarság szülőföldön maradását is. Elsősorban azért, mert gazdaságfejlesztési eszközöket terít szét az anyaország a határon túl. Az eredményekhez azonban szükség van piacra és a magyar–magyar kapcsolatok fejlesztésére is. „Az eredményekről a legszebben az az adat beszél, hogy az első ilyen iroda megnyitása óta eddig megközelítőleg 5 milliárd forint került a határon túlra. Emellett sikerült feltérképeznünk azon versenyképes határon túli vállalkozásokat, amelyek kiváló partnerei lehetnek a magyarországi cégeknek, de ezen felül sikerült kapcsolatokat létesítenünk a különböző határon túli régiók gazdasági szereplői között is.” A kereskedőház vezérigazgatója az eredmények között kiemelte a gazdaságfejlesztési program során létrehozott adatbázist is, amely a magyar–magyar viszonyban mindkettő irányban lehetőségeket rejt.
kereskh03181A dobronaki Hancsik vendéglőben egybegyűlteket Héra József, a Magyar Nemzeti Kereskedőház lendvai irodájának vezetője köszöntötte, köztük Földes Gyula lendvai magyar főkonzult, aki egyértelmű sikertörténetnek nevezte az eddig több mint kétmillió eurós muravidéki gazdaságfejlesztési programot. Horvát József, a Magyar Regionális Fejlesztési Intézet igazgatója a főkonzul állítását megerősítve kifejtette, a jövőben a komolyabb, munkahelyeket is teremtő pályázatok időszaka következik. Laj Ferenc parlamenti képviselő kifejtette, a magyarországi eszközök mellett sikerült Szlovénia részéről is biztosítani hasonló mértékű támogatást, a kettőt összeadva pedig már komoly összegről beszélhetünk, amely biztosítani tudja a magyarság megmaradását a Muravidéken.
kereskh03182A rendezvényen jelen voltak a gazdaságfejlesztési program muravidéki nyerteseinek képviselői is, ők konkrét tapasztalati megjegyzéseket, észrevételeket tettek a jövőbeni fejlődés érdekében. Mindannyian kifejezték reményüket, hogy a tavalyi, kisebb léptékű fejlesztések után középvállalatai szinten is hasonló sikereket tudunk elérni.
MCSi Design