kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Egymilliárd a külhoni magyar családoknak

kulh csal0318A külhoni magyar kisközösségek, vállalkozások, egészségügyi intézmények családbarát tevékenységét támogató pályázatok, valamint képzések, táborok is szerepelnek a „2018 a külhoni magyar családok éve” Kárpát-medencei programjai között, amelyekre összesen egymilliárd forint áll rendelkezésre – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Budapesten.
Potápi Árpád János kiemelte: a külhoni magyar kisközösségek családbarát tevékenységének támogatására, erősítésére 200 millió forintot különítettek el. Azon külhoni magyar vállalkozások, melyek családbarát vállalkozást hoznának létre vagy családokat segítő szolgáltatásaikat erősítenék, 400 millió forintra pályázhatnak majd. Hozzátette: az egészségügyi intézmények szakmai és anyagi támogatásának kerete 210 millió forint, e körbe tartozik az egészségügyi szűrések eljuttatása szerte a Kárpát-medencébe, továbbá védőnői hálózat kialakítása, együttműködve a Magyar Védőnők Egyesületével. A pályázatok várhatóan februárban jelennek meg – jelezte.
A különböző rendezvények családi programelemeire 50 millió forintot különítettek el, emellett alkotótáborokat szerveznek és decemberben a családbarát közösségeket is díjazzák majd a tervek szerint. Kutatást is szerveznek, hogy minél teljesebb képet kapjanak arról, mit is jelent a család a Kárpát-medencében, hogyan alakulnak a házasságkötések, milyen a vegyes házasságok aránya, a gyermekvállalási kedv, hogyan választanak a fiatalok párt és milyen mindennapi problémákkal néznek szembe a családok. Felidézte: 2012 óta hirdetnek tematikus éveket, s a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tavaly november 10-én döntött arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve lesz, s ezzel csatlakoznak az Emberi Erőforrások Minisztériuma családok éve programjához. Az államtitkár kitért arra is, hogy a tematikus év összhangban van a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programmal.
Az államtitkárság tájékoztatása szerint tavaly a nemzetpolitikai területre összkormányzati szinten több mint 100 milliárd állt rendelkezésre.
MCSi Design