kiscim1618
 

Sikeres évet zárt a kereskedőház

kereskh 0218Több mint 5,2 milliárd forint értékű üzletkötés jött létre a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Közép-európai Irodahálózatának köszönhetően. Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója szerint a következő időszakban még dinamikusabbá tehetők a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok, köszönhetően elsősorban a magyar kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programoknak.
kereskh zsan0218A magyar vállalkozások számára az elsődleges exportpiacot a környező országok jelentik – tekintettel a földrajzi közelségre, a hasonló gazdasági, üzleti és jogi környezetre. Mindez az exportszámokban is visszatükröződik, hiszen a teljes magyar export mintegy egynegyede irányul a szomszédos országokba. Az MNKH 22 közép-európai irodájának köszönhetően – Lendván 2015 decemberében nyílt meg – a Kárpát-medencei térségbe exportáló partnerei 2017-ben több mint 2,1 milliárd forintértékű konkrét üzleti lehetőséget realizáltak, míg az első képviselet megnyitása óta ez a szám összességében meghaladja az 5 milliárd forintot.
„Az irodahálózat létjogosultságát kiválóan mutatja, hogy az első külképviselet megnyitása óta a sikeres üzletkötések mellett közel 200 szakmai programot és 8, a régióban rejlő üzleti lehetőségeket bemutató roadshowt szerveztünk. Ezen túlmenően pedig kiállítási lehetőséget biztosítottunk Közép-Európa valamennyi meghatározó szakkiállításán, vásárán a partnereink számára, amely kiszélesítette az együttműködések körét mind az anyaországi, mind a külhoni vállalkozók között, teret adva a további exportsikereknek” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.
A kereskedőház külképviseleti irodái mára mintegy 4000 külhoni vállalkozással alakítottak ki napi szintű szakmai együttműködést, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar árualap további bővítéséhez, a kiajánlható termék- és szolgáltatási paletta kiszélesítéséhez. A kereskedőház kiemelt feladata a magyar kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programok hatékony felhasználásához szükséges szakmai háttér biztosítása pályázati tanácsadás, valamint képzések révén. Ennek részeként a kereskedőház kiterjesztette képzési tevékenységét a határon túli magyarlakta területekre is. Az eddig négy alkalommal megtartott MNKH Exportakadémiát összesen több mint 200 határon túli magyar vállalkozó és cégvezető végezte el, akik a képzések során átfogó tájékoztatást kaptak a Gazdaságfejlesztési Programok elért eredményeiről és aktualitásairól, a sikeres marketing- és üzleti stratégia kialakításáról, illetve az exporttevékenység során felmerülő kihívásokról és azok lehetséges megoldásairól. Ezen túlmenően az MNKH 2017-ben elindította a pályázati programok keretében elérhető eszközök, valamint szállítók bemutatását biztosító Kárpát-medencei Minősített Szállítói Adatbázist. Az online felületen keresztül a pályázók megtekinthetik a Gazdaságfejlesztési Programok keretében lehívható gépeket, berendezéseket és eszközöket, míg a gyártók számára lehetőség nyílik az eszközök hivatalos minősítésére, illetve értékesítésére.
MCSi Design