kiscim1618
 

Elindul a Kárpát-medencei Falugazdász Program

falugazd0118Tavaly december 5-én több határon túli civilszervezet mellett a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) nevében Balaskó József elnök is aláírta a megállapodást a falugazdász program elindításáról. A program révén a Muravidéken is tevékenykedik majd egy falugazdász.
A határokon átlépő nemzetegyesítés a magyar gazdatársadalom egyesítését is jelenti – mondta Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. A Kárpát-medencei Falugazdász Program is ezt célozza, a tárcavezető húsz külhoni civilszervezettel, köztük az MMGVE-vel írt alá megállapodást a programról, amelyet jövőre 420,88 millió forintos keretösszeggel támogat az agrártárca. A magyar kormány elfogadta és november 9-én kihirdette: egyetért azzal, hogy a külhoni magyar gazdaszervezetek tevékenységének fejlesztése érdekében Kárpát-medencei Falugazdász Program induljon. Mint Fazekas elmondta: „kapcsolatépítéssel, tudástranszferrel, az együttműködés támogatásával legyen az anyaország és a külhoni magyar agrártársadalom között egy olyan eleven szál, amely összeköt bennünket. Jelenleg több mint ötven gazdaszervezettel van közvetlen kapcsolatunk, amelyeknek egyre inkább egymással is kapcsolatuk van.” Fazekas Sándor szerint a Kárpát-medence agrárgazdaságában komoly potenciál van, ami kellő alapot szolgáltat arra, hogy a magyar közösségek főszereplésével, akik felismerik az együttműködésben rejlő lehetőségeket, kialakulhasson egy egységes gazdálkodási tér. Ezek közül az első a vajdasági volt, amelyet a kárpátaljai, a muravidéki, a drávaszögi, majd az erdélyi és a felvidéki program meghirdetése követett. Az eddig több mint százmilliárd forint értékű programban nagyrészt a határon túli magyar gazdák, mezőgazdasági termelők, élelmiszer-előállítók, -feldolgozók vettek részt. Szemben a 2017-es 41-gyel 2018-tól több mint 100-ra nő a Kárpát-medencében tevékenykedő falugazdászok száma. Az ő támogatásukkal a gazdálkodók információt szerezhetnek az aktuális szakmai találkozókról, a legújabb, a mezőgazdaságot érintő technológiai fejlesztésekről, az anyaországi, valamint az uniós pályázati lehetőségekről. A falugazdászok munkájukkal támogatják a szülőföldön érvényesülést, a vállalkozások megerősödését, továbbá az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét a határon túli fiatalok körében.
A falugazdász program muravidéki kivitelezéséről Balaskó Józsefet, az MMGVE elnökét is megkérdeztük. Lapunknak kifejtette, egy keretmegállapodást írtak alá, a részletekről az év első negyedében születik majd döntés. Annyit lehet tudni, illetve feltételezni, hogy a Muravidéken egy szakemberről van szó, akit az egyesületnek kell megkeresnie és az egyesületnek kell biztosítani a munkahelyiségeit is. Természetesen a bérlési költségeket, ahogy a szakember bérköltségeit is a magyar állam fedezi.
MCSi Design