kiscim1618
 

Egyesületek, intézmények és diákok segítése

salmonk5117A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa legutóbbi ülésén határozatot hozott az ösztöndíj-kiegészítő támogatások odaítéléséről, illetve az egyesületek és egyéb intézmények dotálásáról.
Az éves költségvetésében összesen 4.200 eurót biztosítottak ösztöndíj-kiegészítő támogatásra, melyre a felsőoktatásban tanuló helyi diákok jelentkezhetnek. A 2017/18-as tanévben nyolc diák élt a lehetőséggel. Egy fő a határidőn túl nyújtotta be pályázatát, ezért ezt a tanács nem vette figyelembe, egy diák pedig ugyanarra a tanévre nyújtotta be pályázatát, mint tavaly, ezt szintén elutasították. A sikeres pályázók: Végi Kalamar Alen, Vegi Kalamar Alex, Vegi Kalamar Nuša, Kranjec Patricija, Sever Katja és Jakoša Aleš.
Az önkormányzat pontozásos rendszerben dönt arról, mennyi juttatásban részesülnek a diákok. Az elérhető 100 pontért idén 65 euró jár. Végül olyan döntés született, hogy egy diák ért el 90 pontot, egy 80-at, négy pályázó pedig 70 pontot kapott. Ennek értelmében a legmagasabb havi támogatás 58,5 euró, a 80 pontért 52, míg a 70 pontért 45,5 euró tanulmányi támogatást utalnak.
Az önkormányzat évente elkülönít egy bizonyos összeget a magyarlakta településeken működő egyesületek és egyéb intézmények támogatására is. Idén ezt az összeget 8.500 euróban határozták meg. A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola magyar nyelvű programjaira 2.250 euró támogatást határoztak meg, a domonkosfai evangélikus gyülekezet részére pedig 3.000 eurót – a templomablak felújításának támogatására. A domonkosfai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet 1.500, az önkéntes tűzoltóegylet munkáját 1.000, a kisfociklubot pedig 750 euróval segítik.
MCSi Design