kiscim1618
 

„Fel kell készülni a közvetlen finanszírozásra”

forum51171Hétfőn a dobronaki magyar önkormányzat üléstermében tartotta képviselői fórumát Göncz László nemzetiségi képviselő, aki az utóbbi hónapokban elfogadott törvények, rendeletek hatásairól, remélt következményeiről, az úgynevezett nemzetiségi oktatási különtörvényről, illetve a 2018-as év kihívásairól szólt az egybegyűlteknek.
A nemzetiségi képviselő először az őshonos közösségek gazdasági alapja kapcsán kifejtette, nagy eredménynek tartja, hogy a 2017-ben elmaradt gazdaságfejlesztési keretösszeget sikerült átütemezni a 2018-as évre, így a teljes összeg már megközelíti az egymillió eurót, és természetesen a jövő évi választásoktól függetlenül csak reménykedni lehet abban, hogy a keretösszeg ilyen éves szinten is marad. Göncz László kiemelte, nagyon fontosnak tartja azt a sikert is, hogy az uniós pályázatok esetében a nemzetiségi önkormányzatok számára is rendelkezésre áll az előfinanszírozási keret, vagyis kiegyenlítődött a községi és a nemzetiségi önkormányzatok jogi helyzete.
forum5117A legtöbb időt Göncz László a községek finanszírozásáról szóló törvény módosításának, vagyis a nemzetiségi önkormányzatok közvetlen finanszírozásának szentelte. Kifejtette, a magyarság szempontjából nem tökéletes az eredmény. Egyrészt ez leginkább annak tulajdonítható, hogy az olasz közösség nem tartotta jónak a kötelező közvetlen finanszírozást, habár jelenleg úgy tűnik, lesznek olasz kisebbségi önkormányzatok, amelyek igénybe veszik. Másrészt viszont a törvény nem rendelkezik a pénzek megoszlási arányáról – véleménye szerint ez nem is a törvény dolga –, amit éves szinten az esetleges kormányrendeletek szabályozhatnak. Mindezek ellenére a helyzet merőben megváltozik 2019-től, a nemzetiségi önkormányzatok azonos súlyú partnerként lépnek fel, és véleménye szerint erre mindenképpen fel is kell készülnünk, elsősorban a megfelelő kritériumok kidolgozásával. Ennek községi kisebbségi önkormányzati szinten prioritást kell élveznie 2018 első felében. Hangsúlyozta, a községi magyar önkormányzatoknak el kell dönteni, mit szeretnénk, majd június 30-ig az illetékes Nemzetiségi Hivatalnál a közvetlen finanszírozás igényét be is kell jelenteni.
A községek kétnyelvűségi pénzei és a községi kisebbségi önkormányzatok működési pénzei közötti arányokról a képviselő nem nyilatkozott részletesebben, kifejtette azonban, nem biztos, hogy jó az arányok lefixálása, ezeket a mindenkori igények kell, hogy alakítsák. Ez különösképpen azért igaz, mert a kisebbségi önkormányzatok alkupozíciója jóval erősebb lett, végül is érvényesítésre került, hogy az egész keretösszeg a nemzetiség miatt érkezik. Az összejövetel végén a képviselő kitért a parlamenti eljárásban lévő nemzetiségi oktatási különtörvényre is, amely szintén nem tökéletes a nemzetiség szempontjából, de mindenképpen javulást jelent majd, amennyiben a tavaszi ülésszakban elfogadásra kerül.
MCSi Design