kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Hét projektre hárommillió euró

interreg4517Kedden Martjancin került sor az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program támogatási szerződéseinek aláírására, valamint a már megvalósítás alatt álló Green Exercise projekt keretében átadták a Zöld park elnevezésű játszóteret a helyi sport- és rekreációs központban.
Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program a 2014–2020-as támogatási időszakra 14,8 millió eurót irányzott elő. A 2015-ben kiírt harmadik pályázati körben hét projekt nyert támogatást mintegy hárommillió euró összértékben. A hét projekt közül öt projekt – a Tele-ka-land, a Mura–Rába Tour, a Horse Based Tourism, a Back in the day és az E-document Pannonica – támogatási szerződéseinek aláírására kedden került sor Martjancin. A szerződéseket a szlovén és a magyar projektpartnerek, illetve a Szlovén Kormány Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikai Hivatalának (SVRK) vezetője, Seljak Nina látta el kézjegyével. A hétből további nyertes még az Escape és a GardEN projekt.
Az ünnepélyes eseményen egybegyűlteket Glavač Alojz, Moravske Toplice Község polgármestere köszöntötte, kifejezve örömét a két ország eredményes együttműködése kapcsán, különösen pedig azt tartotta jónak, hogy az úgynevezett „puha” tartalmú projektek megvalósítása mellett döntött a két ország, konkrétan a Green Exercise programon belül is. Fontos hangsúlyozni az egészséges életmód jelentőségét – mondta a polgármester –, hiszen a számokban mérhető eredmények nem mindig valódi mutatói az életminőségnek. A cél megismertetni a fiatalokkal az egészséges életmódot, ezért is került a Zöld park a martjanci óvoda mellé, a már meglévő sport- és rekreációs központba, hozzájárulva a térségben élők életmódjának javításához, az egészséges életmód biztosításához. Hasonlóan vélekedett Mrkela Aleš programirányító is, hiszen a négy régióra (Zala, Vas, Muravidék, Dráva-menti vidék) kiterjedő projekt társfinanszírozási célja, hogy a segítségével azok a területeket fejlesszék, melyek egy kicsit háttérbe szorultak, kevésbé figyelnek oda rájuk. Fontos a „puha” tartalmak fejlesztése az idegenforgalom szempontjából is, hiszen az ide látogató vendégek hosszab tartózkodását szolgálják. Erre hivatott a zöldturizmus jegyében készült követő Zöld park is.
– A határon átívelő régiófejlesztési projektek támogatására az Interreg V-A 2014–2020-as időszakára 15 millió euró céleszközt irányoztak elő. Eddig ennek 77 százaléka valósult meg, mégpedig az I. prioritási tengelyen 80 százalékos mértékben, a II. tengelyen pedig, ahol inkább az együttműködésen van a hangsúly, 40 százalékban. Szeretnénk, ha a régiófejlesztési kezdeményezéseknél erősödne az együttműködés, ami által könnyebben biztosítani lehetne a projektek magasabb pontszámát – fejtette ki Mrkela Aleš szlovén programirányító.
A szerződések aláírása előtt az egybegyűltekhez szólt még Trojer Urška és Horváth Dóra Szlovénia, illetve Magyarország EU-kohéziós hivatalából.
MCSi Design