kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Te Aranyok Aranya! – Arany János szavalóverseny

arany44172017-ben Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, ennek alkalmából Pécsett megrendezésre került a „Te Aranyok Aranya” címet viselő szavalóverseny. A határon túlról egy iskolából csak egy diák érkezhetett; a Muravidékről az 1. Sz. Lendvai KÁI 8. osztályos tanulója, Močnek Johanna, valamint a Göntérházi KÁI 7. osztályos tanulója, Tóth Milán Máté indult. 
 
Képünkön a muravidéki versmondók - Tóth Milán Máté és Göncz Tamara - és kísérőik Pécsett.
A versenyre összesen két Arany János-verset kellett megtanulni. Kötelező versként a Toldi című műből kellett megtanulni egy részletet, szabadon választható versként pedig a költő bármely versét lehetett elszavalni. A verseny két körben zajlott. Az általános iskolások kezdték a szavalást, először a kötelezőt, majd a szabadon választott verset adták elő. Utánuk következtek a középiskolások. A háromtagú zsűrit egy előadóművész, egy szaktanácsos, valamint a pécsi Csorba Győző Könyvtár igazgatója alkotta. A zsűri figyelembe vette a versenyzők magabiztosságát, szöveghű szavalását, valamint a vers értelmezését is. Az általános és középiskolások közül összesen hat szavaló jutott tovább a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban rendezett döntőbe. A muravidéki indulók közül Tóth Milán Máté 3. helyezést ért el, így bejutott a fináléba.
A verseny végén a zsűri ezzel a mondattal fejezte be a versenyt: „Arany János-verseket nehéz szavalni, és mindenki, aki ide eljutott, büszke lehet magára, hogy megtanulta a műveket.”
Véleményem szerint azok, akik ide eljöhettek, új tapasztalatokat szerezhettek versmondásból, valamint olyan verseket is hallhattak, amelyekről eddig lehet, hogy nem is tudtak.
Göncz Tamara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 8.c
 
 
MCSi Design