kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Márciusra elkészül az első rész

dobron44172A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMÖNK) Tanácsa október 26-i ülésén örömmel fogadta, hogy a község felmentette a magyar önkormányzatot a Kézművességek Háza kommunális illetékének megfizetése alól. Az építkezés megkezdése még idén esedékes, a közbeszerzési bizottság – Berden Ana, Cár József és Vajda Tomislav – november 6-án nyitja fel a beérkezett ajánlatokat.
A Dobronoki György-ház létrejötte után a helyi magyar közösség újabb nagyobb beruházása (162 ezer euró anyaországi forrásból), a Kézművességek Háza helyileg és tartalmilag is szerves részként kapcsolódik a tájházhoz. Az első építkezési fázist, amelyre már megjelent a közbeszerzési felhívás, a jövő év márciusára tervezik befejezni, a ház megnyitását pedig szeptemberre tűzték ki. A tanácstagok egyhangúlag támogatták a projektet és a javasolt közbeszerzési bizottságot is. Szintén támogatást kapott a 2017-es költségvetés kiegészítése, melyre a hímestojás-kiállításra elnyert 8.500 ezer eurós támogatás bejegyzése miatt kellett tanácsi jóváhagyás. Ami a költségvetést illeti, támogatásokat szavaztak meg a muraszombati Baráti Körnek az Őszi Találkozó megszervezésére 300 euró értékben, Somi Eriknek Dobronakról a Nemzeti Vágtán való részvétel költségeinek megtérítésére 200 euró értékben, valamint az Új Muravidék citeraegyüttes működésére 400 euró értékben. Mind a három támogatott kérvénnyel fordult az önkormányzathoz.
dobron4417Mivel Kovács Attila, a DKMÖNK képviselője a Lendvai Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (Pro Futura) Tanácsában lemondott tagságáról, a tanács a helyére Göntér Mário tanácstagot nevezte ki.
Az ülésen több egyéb határozat is született: ugyan nem kapott támogatást Kovács Attila azon javaslata, hogy külön napirendi pont alatt tárgyalják Dobronak Község Környezeti és Idegenforgalmi Intézetének megalapításáról szóló rendeletét, mert nem törvényes a nyelvtudással kapcsolatos cikkelye, viszont megszavazták, hogy az említett kérdésben fogalmazzon meg véleményt az MMÖNK jogásza. Döntöttek arról is, hogy felszólítják Dobronak Községet: most, az útépítéskor állítsa fel eredeti állapotban a Szent János-szobrot, valamint megszavazták, hogy kérik, a jövőben legyenek az MMÖNK honlapján elérhetők az MMÖNK tanácsüléseinek jegyzőkönyvei.
A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete problematikájának tárgyalását levették a napirendről, mivel nem volt jelen az egyesület elnöke. Kovács Attila kezdeményezését, hogy vitassák meg a Sportakadémia kérdését, Car Anna tanácselnök elvetette, kiosztva Horváth Ferenc MMÖNK-elnök írásos értesítését, hova lehet fordulni tájékoztatásért.
MCSi Design