kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Három jelentős pályázati módosítás

gazdtam44172A Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 2. pályázati körének kiírásáról Magyarország Lendvai Főkonzulátusa és az MMÖNK tájékoztató konferenciát tartott a Bánffy Központban Lendván. A szép számban megjelentek első kézből kaphattak választ a kérdéseikre és információt három aktuális kérdésben: az ÁFA elszámolásáról, az árajánlatok magyarra fordításáról és a legmegfelelőbb szállító kiválasztásáról.
A múlt pénteken a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 2. pályázati köre kiírásának ismertetésére szép számban érkeztek az érdeklődők, főként olyanok, akik még nem pályáztak, de a jó tapasztalatok hallatán részt szeretnének venni a pályázaton, illetve eljöttek olyanok is, akik ismét a magyarországi forrásokból próbálnak vállalkozásuk vagy parasztgazdaságuk fejlesztéséhez támogatáshoz jutni. A jelenlévőket Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja és Varga Edit, az MMÖNK Tanácsának alelnöke köszöntötte.
gazdtam44171Az október 23-án megjelent 2. pályázati kör feltételeit és változásait az első körhöz képest Cár Mátyás, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet munkatársa ismertette. Azon kívül, hogy ebben a pályázati körben a vállalkozók (pályázati keretösszeg 330 ezer euró) és a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozók (szintén 330 ezer euró keretösszeg) igényelhetnek támogatást, az egyik legfontosabb módosítást az ÁFA elszámolása jelenti: aki nem igényli vissza az adót, az költségként elszámolhatja a támogatásból. A második változás az előszámlákkal, azaz az árajánlatokkal kapcsolatos: a módosítás szerint ezek tartalmi részét le kell fordítani magyarra. Ehhez nem szükségeltetik hivatalos fordítás, elegendő a pályázó fordítása, aki ennek hitelességét aláírásával igazolja. A harmadik változás, hogy nem feltétlen szükséges a legolcsóbb eszközszállítót választani, a döntést azonban a pályázónak írásban meg kell indokolnia. Turisztikai tevékenységre most nem lehet pályázni. Földes Gyula főkonzul hozzáfűzte, hogy a módosításokat az első körben tett észrevételek alapján építették be a pályázatba. A beadási határidő november 6-a, de van lehetőség hiánypótlásra – tették hozzá a fejlesztési intézet munkatársai azok után, hogy több észrevétel is érkezett a rövid pályázási időszakra vonatkozólag (amelyben ráadásul két ünnepnap is). Ettől függetlenül a főkonzul a határidő kitolásáról az igényt továbbítani fogja az illetékesek felé, mint ahogy azt is, hogy a támogatások megoszlási aránya jobban kövesse az érintett terület mezőgazdasági és gazdasági tevékenységének arányát.
gazdtam44173Elhangzott továbbá, hogy a 2. pályázati körre jelentkezésnek nincs akadálya akkor sem, ha valaki már az 1. kiíráson is nyertes volt, december 4-ig viszont az előző projekttel el kell számolnia és minden dokumentumot be kell nyújtania. Az 1. kör tapasztalatai jók, de fontosnak vélik, hogy az elbírálási határidő ne legyen rövidebb 90 napnál (különösen a mezőgazdaság esetében), és az önrész befizetésére is rugalmasabb határidőre (10–30 nap) van igény. A pályázók véleménye szerint az intézet munkatársai kiváló munkát végzetek, és pozitívan értékelték azt is, hogy a pályáztatás gyorsított folyamat volt.
A Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 2. pályázati kiírásáról november 2-án 18 órai kezdettel Pártosfalván a faluotthonban is tartanak tájékoztatási konferenciát.
MCSi Design