kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Emlékfutás a hősökért

emlekfut4317Szerdán délután Göntérházára érkezett az I. világháborús évforduló alkalmából szervezett, „Centenáriumi emlékfutás a hősökért” elnevezésű váltófutás, mely Budapesten a Hősök terén rajtolt október 11-én, s október 24-én Kobaridban ért véget. A mintegy 1.020 kilométeres útvonal 82 magyar településen haladt át, majd Rédicset elhagyva 60 szlovén települést érintett. Vidékünkön az első megállóhely a göntérházi I. világháborús emlékműnél volt, ahol rövid ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek a háború áldozataira.
Šebjanič Valerija, a Göntérházi KÁI igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, kifejezve a tiszteletet és a köszönetet, hogy az I. világháborúban elhunyt helyeik emléktáblájánál is megemlékeztek a futók. Ezt követően a ljubljanai magyar nagykövetség részéről Dávid Andor első beosztott ünnepi beszédében emlékeztetett az első világháború borzalmaira és áldozataira, valamint kötelességként fogalmazta az elesettek emlékeit megőrizni és a levont tanulságokat mindig szem előtt tartani. Nevelős László alezredes, a tízfős futócsapat vezetője pedig felszólalásában kiemelte: a Magyar Honvédség katonáiként a kaporettói (kobaridi) áttörés századik évfordulójának emlékére érkeztek, hogy fejet hajtsanak mindazok előtt, akik a háborúban hősi halált haltak.
A rendezvényen jelen volt Horváth Csaba ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese, Ladislav Lipič nyugállományú vezérőrnagy és a Szlovén Védelmi Minisztériumból Aleksander Murko ezredes, katonai attasé.
Az emlékfutást Simicskó István magyar honvédelmi miniszter fővédnöksége alatt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezte.
MCSi Design