kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Deák-emléknap Zsitkócban

deak43171Szombaton megtartották a hagyományos Deák-emléknapot tartottak Zsitkócban, melyen a „Haza Bölcsére”, Deák Ferencre emlékeztek, felidézve a zsitkóci gyökerekkel rendelkező zalai politikus életpályáját és politikai tevékenységét.
Bači László, a Zsitkóci Helyi Közösség elnöke köszöntőjében utalt azokra a tevékenységekre – emléktábla elhelyezésére és emlékszoba kialakítására –, amelyek a nemzettudat erősítésében játszanak fontos szerepet.
Pál Imre, a Kehidakustányi Történeti Társaság tagja előadásában Deáknak a kiegyezés előkészítésében vállalt óriási szerepéről elmondta: a háborúkat sorra elveszítő, meggyengült, a magyarok passzív ellenállásába is belefásult uralkodónak, Ferenc Józsefnek ajánlotta fel a kiegyezés ötletét. 1857-ben pedig egy „joghézagra” építve az Alkotmánynak a be nem tartására is figyelmeztette az uralkodót.
deak4317Az ünnep résztvevői és szónokai – Vígh László zalai országgyűlési képviselő, Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő és a Klauzál Gábor Kör képviselője – a levert forradalom és a szabadságharcot követő passzív ellenállás időszakának kulcsfigurájaként emlegették Deákot. A ma is sok kérdőjel kísérte kiegyezési tárgyalások előkészítésében volt a Haza Bölcsének elévülhetetlen szerepe. Az eredmény – Vígh László szerint – ma is kézzel fogható: Budapest összes, ma is említést érdemlő építményét, világvárosi képét a rövid, félévszázados gazdasági-ipari fejlődésnek köszönhetően ekkor kapta. Göncz László megerősítette: a Monarchia tudott komoly gazdasági sikereket felmutatni Európa felé, sajnos rövid volt az idő, hogy az egész kiteljesedjék. Göncz a Deák-emléktábla és az emlékszoba kialakítását a 90-es évek fontos kulturális és megmaradást segítő eredményének nevezte. Kár, fejtette ki, hogy nem áll mindig a látogatók rendelkezésére.
A műsorban fellépett a Kehidakustányi Történeti Társaság két tagja, Gergely János és Pál Imre, valamint Bacsi Júlia, a hazai Gyöngyvirág ME énekkarának szólistája.
MCSi Design