kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A legtisztább áldozás

cim56 4317Október 23-án a 61 éve kitört ’56-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. A lendvai megemlékezésen Földes Gyula magyar főkonzul mondott ünnepi köszöntőt, s egyben örvendetes aktuális hírekkel is szolgált. Az ünnepi rendezvény részeként a Szent Mihály Szekere Vándorszínház bemutatta az „1956 – nemzetünk legtisztább áldozása” című előadást.
 
 
„Ha kell, életüket is készek adni mindezért”
 
Magyarország Lendvai Főkonzulátusa, az MMÖNK, valamint az MNMI szervezésében hétfőn, október 23-án a muravidéki magyarság is lerótta tiszteletét az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt. A lendvai színházban szervezett megemlékezésen Földes Gyula főkonzul mondott ünnepi köszöntőt, majd a Szent Mihály Szekere Vándorszínház mutatta be az „1956 – nemzetünk legtisztább áldozása” című előadást.
A színházban szép számban egybegyűlteket a szervezők nevében Vida Simona, az MNMI megbízott igazgatóhelyettese köszöntötte, majd Földes Gyula főkonzul mondott ünnepi köszöntőt. „A mai napon 1956. október 23-ra és az azt követő tíz napra emlékezünk, Ez a tíz nap talán a magyar történelem legkiemelkedőbb tíz napja” – ezekkel a mondatokkal kezdte beszédét a magyar főkonzul, majd hangsúlyozta, ez talán azért van így, mert Magyarország nemet mondott a diktatúrára, ellenállt az akkori nagyhatalomnak, a Szovjetuniónak. Felidézte a 61 évvel ezelőtti történéseket, az egyetemisták lengyeleket támogató felvonulását, a Bem téri eseményeket, a hirtelen 200 ezresre gyarapodó kommunistaellenes tüntetést, amely a parlament előtt forradalommá nőtte ki magát. „A forradalmat végül november 4-én a szovjetek leverték, de a szabadságharc emléke és üzenete 61 éve kitörölhetetlenül él a magyar nép lelkében, országhatáron belül és kívül egyaránt. A forradalomnak és a szabadságharcnak van egy üzenete is számunkra, mégpedig az, hogy ha szabadságról, függetlenségről és önállóságról van szó, akkor a magyarok összekapaszkodnak, felemelik a fejüket, és ha kell, életüket is készek adni mindezért.” A jelenbe áttérve a főkonzul kifejtette, Magyarország ma független, önálló állam, amely az elmúlt években egyre jobb gazdasági teljesítménnyel, mutatókkal rendelkezik. Többek között ez is lehetővé teszi, hogy a korábbiakhoz képest a magyar állam nagyobb figyelmet tud fordítani a határon túli magyarságra, így a Muravidékre is. Tavaly ugyanis megnyílt a Lendvai Magyar Főkonzulátus, a magyar kormány 1,6 millió eurót biztosított a muravidéki gazdaságfejlesztési programra, és ugyanilyen összeg várható jövőre is. Földes Gyula főkonzul egyben bejelentette, hogy a magyar kormány döntése alapján az anyaországi támogatásokat kezelő intézet az ’56-os forradalom napján újabb két pályázatot írt ki vissza nem térítendő összegekre, 330 ezer eurót a mezőgazdasági és szintén 330 ezret a kisvállalkozói ágazat támogatására. Mindkettőre november hatodikáig lehet pályázni az említett intézetnél. Az ünnepi szónok egyben felhívta a muravidéki magyarságot, éljen az újabb lehetőséggel, és arra is, aki még nem vette fel a magyar állampolgárságot, tegye meg.
Az ünnepi köszöntő után a Szent Mihály Szekere Vándorszínház mutatta be az „1956 – nemzetünk legtisztább áldozása” című előadást.
 
Megemlékezés, kitüntetések átadása Ljubljanában
Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége október 20-án a Four Points by Sheraton Mons ljubljanai szállodában szervezett emlékrendezvényen és ünnepi fogadáson tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján. Szilágyine Bátorfi Edit ljubljanai nagykövet ünnepi beszédében – melyet választékos szlovén nyelven mondott el – a történelmi események mellett a jelennek, valamint a bővülő szlovén–magyar kapcsolatokra is hangsúlyt fektetett. Az eseményen ünnepélyesen átadták a magyar állami kitüntetéseket is. Gričar Jože, a Maribori Egyetem professzora arany érdemrendben részesült a szlovén–magyar kapcsolatok és makroökonómiai együttműködés fejlesztése terén kifejtett kimagasló munkájáért, Sluga Dejan, a ljubljanai Photon Galéria igazgatója pedig ezüst érdemrend kitüntetést vett át a kortárs magyar fotográfia megismertetése, népszerűsítése terén végzett tevékenységéért.
kmj
MCSi Design