kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A szerződéseket aláírták, az önrészt és az adót befizették

gaztam3617A Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet jó szervezésének és kommunikációjának köszönhetően a magyar kormány által támogatott muravidéki gazdaságfejlesztési programhoz kapcsolódóan – a pályázók vártnál nagyobb érdeklődése ellenére – gyorsan és szinte zökkenőmentesen folyt a munka. A pályázatzárást követő határidőben mind a 155 nyertes aláírta már a szerződést. Eszközökre 122-en pályáztak, ők már be is fizették az önrészt és a forgalmi adót (ami az eszköz értékének 25 százalékát jelenti), valamint mellékelték a bizonylatokat. A pénz folyósítására e hónap végéig lehet számítani.
Az a 23 nyertes pályázó, aki beruházásra kapott támogatást, utófinanszírozásban részesül, a kifizetés a berendezés, munkagép leszállítója felé történik meg. A gépeket a pályázók a WTO piacáról szerezhetik be, de mint az adatokból látható, ez közel 90 százalékban Szlovénia, 10 százalékban Magyarország, de van példa Törökországi beszerzésre is (méhészet).
A bejelentett projekteket november 30-ig meg kell valósítani, a Pro Futura honlapján már megtalálható űrlapokkal az elszámolási határidő december 5. Horváth József, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatója elmondta: a benyújtott pályázati projektek reálisak, megvalósíthatók, bár első pillantásra rövidnek tűnhetett a határidő. Annak ellenére, hogy sok a kézi adminisztrációs feladat is, az intézet három munkatársa időben ellátja a teendőket, beleértve a beszámolókat a magyar Külgazdasági és Külügyügyminisztérium, valamint a szlovén Gazdasági Minisztérium felé.
A magyar kormány a májusban zárult pályázaton 500 millió forintot – 1,659 millió euró – különített el a muravidéki gazdaságfejlesztésre az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági tevékenységek és a turisztika területén. A legtöbb pályázat a mezőgazdaságból érkezett (102), a legkevesebb a turizmus-vendéglátásból (10).
MCSi Design