kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Szeptember második felében érkezik a támogatás

szulofoldon3517Az idén a Szülőföldön magyarul pályázatra a Muravidéken szinte azonos számú gyermekre érkezett be kérvény, mint tavaly. A nemzetpolitikai államtitkárság a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását ismét a korábbi, 22.400 forintos fejenkénti támogatási összeggel hirdette meg.
A Szülőföldön magyarul pályázat hagyományos szlovéniai kivitelezője, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) munkatársaitól megtudtuk, várhatóan szeptember második felében kerülnek kifizetésre a támogatási összegek. Idén 384 kérvényt továbbítottak Budapestre, ez a szám pedig gyakorlatilag azonos a tavalyi adatokkal.
A Szülőföldön magyarul pályázat célja a magyar nyelvű oktatás és nevelés támogatása, és összege az idei évtől újra 22.400 forintnak (nagyjából 74 eurónak) felel meg az adott ország valutájában. A támogatás összege a költségvetési zárolások miatt az elmúlt két évben 17.200 forint volt.
A támogatásra jogosultak azok az óvodáskorú gyerekek, akik a 2016/2017-es tanévtől magyar nyelvű nevelésben vesznek részt, valamint azok az általános és középiskolás tanulók, akik az 1998. augusztus 31-ét követő időszakban születtek és akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. Egyedi elbírálással támogatást kaphattak azok, akik fakultatív magyar nyelvű oktatásban részesülnek, mivel a lakóhelyükön napi bejárással elérhető távolságon belül nem megoldható a magyar oktatás. A hallgatói támogatás összege idén sem változott, 2.800 forintot tesz ki, s az a nappali tagozatos hallgató volt jogosult rá, aki Szlovéniában működő felsőoktatási intézményben alap- vagy mesterképzését egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.
MCSi Design