kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Az egykori alsólendvai takarékpénztár épületébe költözik a főkonzulátus

konzuzl34171A konzuli feladatok muravidéki ellátására Magyarország konzuli irodát nyitott Lendván 2014 februárjában, amely 2016. szeptember 5-ével főkonzulátusi státuszt kapott. A Fő utca 124. alatt működő főkonzulátus saját helyiségekkel nem rendelkezik, a munkahelyiségeket az MMÖNK-tól bérli. A feladatok ellátása folyamatos, a körülmények viszont nem optimálisak. A helyszűke megoldására ingatlant vásároltak a Fő utca 30. házszám alatt, ahol egykor az Első Alsólendvai Takarékpénztár működött.
Mint arról Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja tájékoztatott, több ingatlan megtekintése és felmérése után (köztük volt a Nafta cég korábbi igazgatási épülete is), a Fő utca 30-as házszám alatti ingatlanra esett a választás. Budapesten úgy döntöttek, hogy a Fő utcai, a Bánffy Központ közvetlen szomszédságában lévő, az 1800-as években épült épületet vásárolják meg, az adásvételi szerződést karácsony táján alá is írták. Ebben az épületben működött egykor az Első Alsólendvai Takarékpénztár, illetve előtte még az ernyőgyár is, de a lendvaiak az Univerzal kereskedelmi cég igazgatósági irodáiként is emlékeznek rá.
Az épület megvásárlása után megtörtént a tervezés és a kivitelezési pályázat kiírása, amely alapján a felújítási munkálatokat a budapesti Laterex Építő Zrt. végzi. A munkálatok a műemlékvédelmi szabályokkal összhangban folynak, ami azt jelenti, hogy az épület visszanyeri egykori arculatát, amit a tervezők az összegyűjtött konzuzl34172fotóanyag alapján rekonstruáltak, hiszen az épület tervrajza nincs meg és maga az objektum rossz állapotban volt. Az épületre visszakerül a homlokzati dísz Lendvai Magyar Főkonzulátus felirattal (szlovénul is látható lesz: Generalni Konzulat Madžarske), a bejárat is az eredeti helyére, az épület közepére kerül, a mostanit beépítik. A restaurátorok feltárták a régi falmaradványokat, egyes eredeti részek (festés) megmaradnak. Eredeti ívben épül meg a belső lépcsőzet is, ami eltér a jelenlegitől. A többször is átépített épületben felújítják a boltíves pincelejáratot is, valamint megtartják a fellelt páncélszekrényt is, melyet gyönyörű királyi címer díszít. Több belső fal is lebontásra kerül.
A mintegy három hete indult munkálatok befejezését év végére tervezik, ezután költözik át a mintegy 600 négyzetméternyi területre a magyar főkonzulátus. Az épületben a főkonzuli és a konzuli dolgozószobák, a titkárság, a gazdasági vezető irodája az emeleten helyezkedik el, míg a földszinten a fogadótereket, illetve a konzulátusi ügyfélfogadót alakítják ki, de lesz reprezentációs helyiség is.
MCSi Design