kiscim1218
 

Képviselői fórum Pártosfalván

forum24171Hétfőn este a pártosfalvi nemzetiségi irodában Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő bemutatta a készülő nemzetiségi törvény tervezetét. A fórumon jelen voltak a goricskói nemzetiségi elnökök, a Moravske Toplice községi nemzetiségi tanácstagok és helyi polgárok.
A törvényjavaslat hamarosan a szlovén kormány elé kerül, majd a kormány által kiegészítve a magyar önkormányzatok is megvitatják. A hallgatóság részéről több kérdés is felmerült, többek között a Muravidéken élő anyaországi magyarok több szempontból is hátrányosan megkülönböztetett jelenlegi helyzetéről; mint elhangzott, az anyaországi magyarok kisebbségként élnek a kisebbségben. Illetve szóba került a vallási közösségek szerepe és ápolása, annak fontossága a nyelv megőrzése szempontjából, ami nem kapott helyet a törvényben.
forum24173A képviselő elmondta, hogy a nemzetiségi közösségek támogatásaiban megjelenhet viszont a vallási közösségek támogatása, erről tárgyalni fog, de a törvénybe konkrétan a vallás és az egyház nem kerülhet bele.
forum24172
MCSi Design