kiscim1218
 

Elfogadták a 2017-es pénzügyi tervet

salovcimnok2317A Šalovci községi magyar nemzetiségi tanács hétfői ülésén Domonkosfán elfogadta a 2017-es költségvetés első olvasatát, illetve az elnök beszámolt a nemzetiséget is érintő aktualitásokról.
Az állami költségvetési támogatás a nemzetiség és a község között idén is 80–20 százalékos arányban oszlik meg a nemzetiség javára, így a kizárólag a domonkosfai magyarság munkáját szolgáló pénzösszeg idén felkerekítve 54 ezer eurót tesz ki. Az önkormányzat ezen kívül élt az anyaország kínálta pályázati (BGA) lehetőséggel is, így kontójukat további 3.200 euróval tudták növelni, a különbséget a tájház felújítására szánják – ismertette a 2017-es évre tervezett költségvetést Jakoša Emerik elnök. Az idei költségtervekből jól látszik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan Domonkosfán még mindig a tájház felújítása rója a legnagyobb terhet a közösségre. Az idei tervezett kiadásokból 15.700 eurót szánnak az épületben folyó munkálatokra, melynek a legnagyobb tétele – 11 ezer euró – a melléképület tetőzetének felújítása és az azt kiegészítő munkálatok. Az elnök tájékoztatta a tanácstagokat arról, hogy míg a tájház esetében sikerrel pályáztak, úgy az evangélikus templom ablakainak felújítására nem sikerült pénzt nyerniük. Ettől függetlenül, mivel az ablakok cseréje szükségessé vált, így a költségvetésben a nonprofit szervezetek és intézmények támogatásáról szóló tételből – 5.700 euró – fordítanak a renoválásra.
salovcimnok23172Az önkormányzat idén is támogatja a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola magyar nyelvű programjait, erre összesen 2.500 eurót különítettek el, illetve segíteni kívánják az egyetemistákat is, erre az operatív kiadások tétel alatt 4.200 eurót terveznek. Itt szerepel még az elnök és az alelnök tiszteletdíja, az ülésdíjak, a határon túli együttműködések és a tanulmányi út is, valamint egyéb tételek összesen 25 ezer eurós keretben.
A tanács egyöntetűen elfogadta a 2017-es költségvetés-tervezet első olvasatát, majd az elnök tájékoztatott arról, hogy a községi költségvetésben idén sem szerepel tétel Domonkosfát érintően. A járda építése a faluban tehát továbbra sem szerepel a községi beruházások között. Ebben a formában viszont a nemzetiséget képviselő tanácstagok nem támogathatják a költségvetés elfogadását – hangzott el az egyöntetű vélemény. Jakoša elnök a Szent Márton katolikus templomnál tervezett, régóta elmaradt renoválás kapcsán elmondta, hogy végre megkezdődtek a felújítási munkálatok (a torony és a bejárat renoválása). Reményeik szerint az idei karácsonyi éjféli misén már nem generátorok dolgoznak, hanem a bevezetett villany szolgáltatja az áramot.
Végül pedig a közeljövőben tervezett rendezvények részleteiről tanácskoztak. A hagyományos aratás és cséplés bemutatására idén is nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat, összehangoltan a kultúregylettel. A program azonban még kidolgozás alatt áll.
MCSi Design