kiscim1218
 

Kultúrára és mezőgazdaságra az anyaországi támogatást

tabla23171 ujA Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI), a Népújság 2017. május 13-én telefonos közvélemény-kutatást végzett előfizetői körében a Muravidéken többek közt a Magyarországról a nemzetiségileg vegyesen lakott vidékre érkező támogatásokról. Ankétunkban 130 tizennyolc évnél idősebb polgár vett részt településenként arányos összetételben.
A támogatásokkal kapcsolatosan az érdekelt bennünket, van-e információjuk róla, hogy Magyarország anyagi támogatást (gazdasági stratégia, óvodai programok, fociakadémia) juttat a Muravidékre. A válaszolók
88 százaléka tudott róla, míg 12 százalékuk nem értesült (még) az anyaországi támogatásokról.
Azok a válaszadók, akik értesültek a támogatásokról, a továbbiakban arra a kérdésre válaszoltak, hogy „Ha dönthetnének, mire fordítanák a támogatást?”.
A legmagasabb arányban a kultúra támogatását látták fontosnak (16,2 százalék), a második terület, ahova a pénzt fordítanák, az a mezőgazdaság (14,8 százalék), a harmadik, a 10 százalékot meghaladó arányú „terület” pedig a „fiatalok boldogulása itthon”. Közel 10 százaléknyi válaszadó (9,8 százalék) a pénzt új munkahelyek létrehozására fordítaná, míg 7–8 százalék között van azok aránya, akik döntése szerint a támogatást a magyarság megmaradására, a kisvállalkozások fejlesztésére, illetve az oktatásra kellene fordítani.
(Felső grafikonunk kérdése: Ha Ön dönthetne, mire fordítaná a támogatást?)
Az „egyéb” csoportba (37 százalékot tesz ki) azok a válaszok kerültek, melyek nem érték el az 5 százalékot, de a megkérdezettek konkrét területet neveztek meg. Ezek: ipar, turizmus, sport, környezetfejlesztés, infrastruktúra, szegények megsegítése, média támogatása, műhelymunkák, diákotthon Lendván, kirándulások nyugdíjasoknak.
A válaszadók 4,2 százaléka pedig a „nem tudom” választ adta.
 
Alsó grafikonunk kérdése: Értesült-e, hallott-e már arról, hogy Magyarország a Muravidékre is nagyobb pénzeket tervez támogatások formájában adni?
tabla23172
 
MCSi Design