kiscim1218
 

A bátraké a győzelem!

sztlaszlo2217Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2017. évre Szent László-emlékévet hirdetett a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Az emlékév célja Szent László király életművének széleskörű megismertetése, kultuszának ápolása és szellemi örökségének továbbadása. A Szent László-év keretében számos rendezvényt szerveznek a Kárpát-medencében, kiállításokkal, konferenciákkal, ünnepi megemlékezésekkel, ifjúsági programokkal emlékeznek meg a hős királyról. A programsorozat részét képező Szent László tanulmányi verseny budapesti elődöntőjén a muravidéki versenyzők első helyezettek lettek.
 
 
A muravidéki tanulók a nagyváradi döntőben
 
A Szent László tanulmányi és rajzversenyt a Szent László-év keretében a Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület szervezi a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával és a Pro Patria Egyesület együttműködésével. A tanulmányi versenyre a magyar tanítási nyelvű általános iskolák felső tagozatosai nevezhettek be, a rajzversenyre pedig azon általános iskolák alsósai, amelyek felsősei részt vettek a tudáspróbán. A május 24-ei budapesti elődöntőre az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola négyfős csapata is benevezett, és 126 ponttal, ami az eddigi elődöntők legmagasabb pontszáma, első helyezést ért el.
A Szent László életére és a róla szóló legendákra épülő tanulmányi verseny elődöntőjét nyolc helyszínen szervezik meg. Nagyszelmenc, Szatmárnémeti, Szabadka és Munkács után a budapesti Szent László Gimnáziumban szervezett elődöntő volt az ötödik a sorban, amelyen a Muravidéket a lendvai iskola négyfős – Császár Péter, Lebar Lara, Tot Viktorija és Žižek Sabo Katja – csapata képviselte. A tanulókat Bohnec Magdalena történelemtanár és Balaskó Valika magyartanár készítette fel. Emellett a lendvai iskola alsósai a rajzversenyhez kapcsolódóan lerajzolták a leányrabló kun legyőzését, illetve a váci Szűz Mária-templom építéséhez kapcsolódó Szent László-mondát. A legjobb rajzok készítőinek nevét a nagyváradi döntőn hirdetik majd ki, ahol a rajzok javából kiállítást is rendeznek a nagyváradi várban.
A verseny helyszíne a Szent László Gimnázium körterme volt, amelyet középkori hangulatúvá varázsoltak a szervezők: Szent Lászlóhoz kapcsolódó faliképek, zászlók, kaloda, lándzsa, páncéling, korhű élőzene, valamint korhű viseletekbe öltözött hölgyek és urak, akik a versenyt vezették és felügyelték. A köszöntők és egy rövid ima után – hiszen Szent László is mindig imával indult a harcba – elkezdődött a verseny. Verseny előtti feladat volt, hogy minden csapat maximum három percben bemutatta települését és iskoláját. A Muravidékről, a Partiumból és a Felvidékről érkező, valamint a négy magyarországi csoport bemutatkozását a zsűri értékelte. A legjobb bemutatkozók különdíjban részesültek, ebben a megmérettetésben a lendvai tanulók a második helyezettek lettek.
Maga a verseny valójában egy nagy középkori játék volt, aminek része volt a díszlet, a viseletek, a zene és a játékos versenyfeladatok. A feladatok között voltak olyan típusúak, amelyekkel a tanulók már találkozhattak a muravidéki történelmi vetélkedők során, ugyanakkor voltak új feladattípusok is. A puzzle, a kódfejtés, a szövegrestaurálás, a tippmix-hadjárat és az anagrammafejtés mind-mind a korhoz illő rejtély játékos megfogalmazása volt. Az ötórás verseny alatt a tanulók azonban nemcsak tudásukról adtak számot, hanem olyan történetekkel is gazdagabbak lettek, amelyek az összetartozás, az összefogás értékére és a nemzeti értékek ápolására hívják fel a figyelmet.
A verseny játékos hangulatához az is hozzájárult, hogy a csapatok egészen az eredményhirdetésig nem tudták, mennyi pontjuk van. Az összesen elérhető 134 pontból a muravidéki tanulók szereztek legtöbbet (126 pont), őket követték a somogyvári (119,5 pont) és a diósjenői (105 pont) versenyzők. A dobogósok oklevélben és könyvjutalomban részesültek, továbbá minden elődöntő első és második helyezettje továbbjut a döntőbe, amelyet a Szent László-napok keretében rendeznek meg Nagyváradon június 23-án és 24-én. A felkészülés tehát nem ért véget. Azért sem, mert a dunaszerdahelyi, a székelyudvarhelyi és a tordai elődöntőt követően a tanulók kapnak még némi felkészülési anyagot a döntőre.
MCSi Design