kiscim1218
 

FUEN – elindították a Minority SafePack kezdeményezést

fuen21172Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusának résztvevői múlt pénteken az erdélyi bonchidai kastély árnyékában indították el hivatalosan annak az egymillió aláírásnak az összegyűjtését, amely a Minority SafePack kisebbségjogi polgári kezdeményezést hivatott az európai döntéshozók elé vinni.
A Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe (Mentőcsomag a kisebbségek számára – egymillió aláírás az európai sokszínűségért) egy európai kezdeményezés, melynek célja, hogy a kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek. A javaslatcsomag összesen 15 intézkedést javasol az EU számára nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén. A FUEN vezetői és a tagszervezetek képviselői aláírták a kastély elé kiállított Európa-táblát, szimbolizálva az összefogást, amelyre a jövőben szükség lesz.
fuen21171
A bonchidai kongresszuson első ízben a tavalyi belépés után szavazati joggal jelen voltak és alá is írták az említett táblát az MMÖNK munkatársai, Gönc Katja és Sanca Leonida is. A FUEN és a HUNINEU (Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodája) együttműködésének köszönhetően lehetőség nyílt az „Őshonos magyar közösségek a Kárpát-medencében – Önrendelkezés és identitás” munkacímű angol és magyar poszterkiállításra is, amely keretében minden Kárpát-medencei magyar közösséget a régió egy-egy művészeti-történelmi-kulturális alkotásának fotóján keresztül és a közösségek elnökeinek egy kapcsolódó idézetén keresztül mutatták be.
MCSi Design