kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Nem versengés, hanem a jó tartalmak támogatása

strat42161A muravidéki nemzetiségileg vegyesen lakott térség gazdaságfejlesztésének támogatására Magyarország a 2017-es költségvetési törvényben 500 millió forintot (nagyjából 1,6–1,7 millió euró) irányoz elő. A pályázati felhíváson megnyerhető támogatások elsősorban idegenforgalmi és mezőgazdasági projektekre terjednek majd ki. A nemzeti közösség a gazdaságfejlesztési program lebonyolítására önálló intézményt hoz létre, megalapítja a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Központot.
A gazdaságfejlesztési stratégiát, melyet Kakasdi Hajós Mihályról, Lendva egyik meghatározó történelmi személyiségéről neveztek el, múlt szerdán a Bánffy Központban mutatták be az MMÖNK Tanácsa tagjainak, majd sajtótájékoztatón Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet és Csite András, a stratégia anyagát elkészítő Hétfa Kutatóintézet vezetője ismertette a programot.
Mint elhangzott, a közösségnek egy olyan stratégiai dokumentum van a kezében, mely meghatározza a kereteket, melyeket nyilvános fórumok, online hozzászólások révén is tartalmakkal, programokkal kell feltölteni. Így következő lépésként elindul a stratégia társadalmasítása, amelynek keretében minden muravidéki érdeklődő észrevétellel élhet írásban és szóban is. Ennek eredményei alapján még az idén, illetve a jövő év legelején szeretnék kidolgozni a pályázati felhívásokat, majd február-március táján meg is jelentetni azokat. A gazdaságfejlesztési stratégia két kiemelt területe a turizmus és a mezőgazdaság, valamint harmadikként a vállalkozások általános javítása, illetve a befektetés-ösztönzés. A stratégiában van egy-két kiemelkedő projekt is, melyek a közösség megtartását szolgálják (ilyen a mintagazdaság létrehozása).
strat42163– A befektetés-ösztönzést azért kell hangsúlyozni, mert a Muravidék a magyar–szlovén gazdasági kapcsolatok hídja lehet. Ez a „híd-potenciál” az eddigiekben nem tudott megfelelően működni. A gazdasági kapcsolatokban nagyon nagy lehetőség rejlik még, és ezt jó befektetés-ösztönzéssel, a Muravidék külső arcának megteremtésével szolgálni tudjuk – mondta Csite András, a Hétfa Kutatóintézet vezetője.
A pályázati felhívás kidolgozása, lebonyolítása az új intézmény, a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Központ feladata lesz. – Az MMÖNK az intézményt azzal a céllal hozza létre, hogy a stratégia megvalósítása teljesen elkülönítve történjen az MMÖNK egyéb tevékenységeitől. A munkát néhány főállású alkalmazott végzi majd, az intézet tanácsában pedig a községi magyar önkormányzatok és az MMÖNK képviselői fogják meghozni a döntéseket - emelte ki Horváth Ferenc.
strat42162– A munkában mi is segíteni fogunk, áthozzuk a más határtérségekben, például a vajdasági program lebonyolítása során szerzett tapasztalatainkat – tette hozzá Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár. – A pályázati felhívás tartalma nagyon fontos szempont, a másik rendkívüli fontos dolog pedig, hogy hatékony, jól működő lebonyolítási struktúra jöjjön létre. A pályázatokat független szakmai értékelők bírálják el, ezek kiválasztása szintén nyílt pályázat alapján történik, várhatóan a jövő év elején. A független szakmai értékelők között lesznek magyarországiak és muravidékiek is. A pályázatok rangsorát a külgazdasági minisztériumhoz terjesztik fel, a végső döntés Budapesten születik meg egy tárcaközi bizottság keretében. A támogatást a megkötött támogatási szerződések alapján folyósítja majd a külgazdasági minisztérium az intézményen keresztül a pályázók részére – ismertette a helyettes államtitkár, majd hangsúlyozta, hogy fokozott figyelmet szeretnének fordítani a pályázói aktivitásra. – Nem elég hogy rendelkezésre áll a forrás és kiírunk valamit. Rendkívül fontos az, hogy mindenkihez eljusson az információ, hogy adott a lehetőség és buzdítsunk mindenkit arra, hogy használja ki. Pozitívum, hogy nem egy bonyolult pályázati folyamatról beszélünk, hanem egy egyszerű rendszerről. Közérthető adatlapokról lesz szó, ezek kitöltéséhez nem lesz szükség feltétlenül külső segítségre. A másik nagyon fontos dolog, hogy itt nem versengésről van szó, hiszen az a célunk, hogy mindenkihez eljussunk, akinek van jó koncepciója és és ezt alá tudja támasztani – hangsúlyozta.
Az első körben vissza nem térítendő támogatásokról van szó, de nem 100 százalékos támogatási intenzitással. – Pontosan még nem határoztuk meg, hány százalékos támogatási intenzitást alkalmazunk majd. Meg kell vizsgálnunk, milyen szabályrendszernek kell megfelelnünk, és úgy határozzuk meg. Kulcsfontosságú viszont, milyen támogatási arányt határozunk meg, ami még elég ahhoz, hogy megmozgassa az embereket – mondta Kiss-Parciu Péter.
Szilágyiné Bátorfi Edit magyar nagykövet szerint a gazdaságfejlesztési programmal új fejezet nyílik. – Nagy munka áll még előttünk, és még egy sor egyeztetést le kell bonyolítanunk a szlovén partnerekkel, hatósságokkal, intézményekkel, hogy ez a program hogyan tud kapcsolódni az itteni szabályozói környezethez. De azt gondolom, hogy egy óriási lehetőség nyílik az itt élő emberek számára – fejtette ki.
MCSi Design